Menu
Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB scanpix

Boligprisene steg 0,8 prosent i juni

Saken oppdateres.

Av NTB | 03.07.2020 11:02:50

Økonomi og næringsliv: Boligprisene er nå 3,5 prosent høyere enn for ett år siden, ifølge Eiendom Norge.

– Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i alle områder i juni, og det var en spesielt sterk utvikling i boligprisene i det sentrale østlandsområdet og i Bergen. I Oslo, Asker/Bærum, Follo og Romerike er dette den sterkeste oppgangen i en juni måned i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

– Dette tyder på at boligmarkedet oppleves som trygt og forutsigbart, sier Lauridsen.

I juni ble det solgt 11.342 boliger i Norge, 14,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i fjor. Så langt i år er det solgt 49.319 boliger i Norge, 1,7 prosent færre enn på samme tid i 2019.

Det tok i gjennomsnitt 50 dager å selge en bolig i juni. Det er en nedgang fra 54 dager i mai. Raskest salgstid hadde Oslo, med 25 dager, og tregest gikk det i Stavanger og omegn der det tok 71 dager.

– Salgstiden er stabil og på et noe høyere nivå enn de foregående årene, sier Lauridsen.

– Boligmarkedet har allerede hentet seg inn etter koronafallet i vår. Vi har hele tiden trodd at boligmarkedet skulle klare seg godt gjennom «krisen», som uteble, men selv de største optimistene kunne ikke forvente denne utviklingen. Jeg mener dette viser at boligmarkedet i Norge er svært robust, sier han.

Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund bemerker at koronaeffekten paradoksalt nok er positiv for boligmarkedet.

– På det mørkeste i mars tok vi høyde for et større omsetningsfall og en svakere prisutvikling enn normalt. Vi hadde ikke forestilt oss den utviklingen vi nå ser, sier han.

Samtidig er Geving bekymret for at vi kan få en ny periode med ukontrollert prisvekst, særlig i Oslo-regionen.

I april og mai falt omsetningen i boligmarkedet betydelig, men i juni har det vært en kraftig vekst i antall nye boliger på markedet og antall solgte boliger. Ifølge Lauridsen er omsetningsfallet i kjølvannet av koronautbruddet så godt som hentet inn igjen.

Ifølge leder for DNB Eiendom Terje Buraas er dette den sterkeste oppgangen i en juni måned i boligprisstatistikkens historie.

Flere nyheter: