Menu
Natt til 30. desember tok et stort kvikkleireskred med seg flere hus fra boligfeltet Nystulia i Gjerdrum. Ti personer omkom i skredet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Boligeiere på «trygg grunn» i Gjerdrum får ikke erstatning

Eierne av uskadede og «trygge» boliger i nærheten av Gjerdrum-skredet kan bli økonomisk ruinert, advarer jurist.

Av NTB | 13.01.2021 04:53:06

Ulykker og naturkatastrofer: – Frykt for nye skred dekkes ikke av forsikring, og skredet vil nok påvirke boligprisene i Gjerdrum, sier Steinar Taubøll til Dagens Næringsliv.

Han er dosent i juridiske fag ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU, og mener boligeiere som har eiendom rett utenfor risikoområder der det har vært naturskader, kan risikere å miste mesteparten av markedsverdien på boligen sin.

Folk som har fått ødelagt hus, tomt og hage får erstatning gjennom naturskadeforsikringen eller statens naturskadeordning. Forsikringen dekker ikke en eventuelt lavere markedsverdi hvis boliger blir mindre ettertraktet, uavhengig av årsak.

– De har ikke lidd tap, men likevel kan man bli økonomisk ruinert etter dette, sier Taubøll, som har naturskader, ansvar og erstatning som spesialområde.

Forsikringsselskapene opplyser at det ikke er mulig å forsikre seg mot mulig fall i boligpriser i forbindelse med naturkatastrofer.

– Når myndighetene sier at det er trygt å bo, er det det som gjelder, sier kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen, i Gjensidige til DN.

(©NTB)

Flere nyheter: