Menu
Umar Kremlev (t.h.) sammen med den russiske presidenten Vladimir Putin (t.v.). Foto: Gavriil Grigorov / AP / NTB.

Boksing: Russere og belarusere ønskes velkommen tilbake

Det internasjonale bokseforbundet (IBA) meddeler at russiske og belarusiske boksere kan få begynne å gå kamper igjen. Det skaper reaksjoner.

Av NTB | 05.10.2022 12:50:59

Sport: – IBA-styret stemte for å oppheve sin tidligere beslutning og la boksere fra Russland og Belarus konkurrere på IBA-arrangementer med umiddelbar virkning. IBA er overbevist om at politikk ikke bør ha noen innflytelse på sport. Derfor bør alle utøvere gis likt muligheter, skriver IBA i en pressemelding.

Det reagerer president Haktor Slåke i Norges Bokseforbund på.

– Dette synes vi ikke noe om. Vi mener at russere og belarusere burde være fratatt muligheten til å delta i alle internasjonale konkurranser. Jeg mener også at norsk idrett skal holde seg borte fra arrangement de er med, uansett sport, sier Slåke til Dagbladet.

Russiske og belarusiske boksere har vært utestengt fra alle IBA-arrangementer siden Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år.

Det internasjonale bokseforbundet får blant annet ikke arrangere bokseturneringen i OL i Paris i 2024. Den jobben skal skjøttes av en uavhengig IOC-oppnevnt arbeidsgruppe.

– Budskapet fra IOC har vært klinkende klart hele tiden. Russerne må ut, og lederskapet må skiftes, sa Slåke etter at Kremlev ble gjenvalgt.

Slåke sier onsdag at prosessen rundt et eventuelt nytt forbund kan akselereres etter onsdagens avgjørelse. Lederen i det svenske bokseforbundet, Per-Axel Sjöholm, sier til TT at han kjenner på «avsky» etter avgjørelsen.

Styreleder i IBA er russeren Umar Kremlev. Han ble gjenvalgt i september. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har gjentatte ganger uttrykt bekymring for måten IBA har vært styrt på under Kremlev.

Land som USA, Nederland, New Zealand, Sverige og Norge diskuterer et nytt internasjonalt forbund for å beholde OL-statusen.

(©NTB)

Flere nyheter: