Menu
Edvald Boasson-Hagen avbildet i onsdagens brudd i Tour de France. Her er han bak Neilson Powless og Taco van der Hoorn. Foto: Thibault Camus / AP / NTB

Boasson-Hagen nær seier på høydramatisk Tour-etappe

Edvald Boasson-Hagen kjørte for en kjærkommen Tour de France-triumf, men stivnet på oppløpet og ble treer på den 5. etappen.

Av NTB | 04.07.2022 17:46:14

Sport: Rudsbygdingen kjempet om sin første Tour-seier siden 2017 og første proffseier på tre år. Det holdt akkurat ikke.

Boasson-Hagen var en del av et seksmannsbrudd på onsdagens røffe brosteinsetappe. Gruppen var redusert til fire ryttere i sluttfasen. Der tok 35-åringen opp jakten da Neilson Powless prøvde seg på et rykk.

Han tettet luka og var i tet, men så gikk Boasson-Hagen brått tom for krefter. Han stivnet helt da seierskampen skulle avgjøres.

Simon Clarke tråkket først over målstreken foran nederlenderen Taco van der Hoorn. Australieren sto igjen som en vinner i det franske prestisjerittet for første gang.

Det så ut til å bli en ny Tour-leder, men en sluttspurt fra Van Aert reddet belgierens ledertrøye.

Den 157 kilometer lange etappen fra Lille til Arenberg var ventet å kunne skape problemer for flere av sammenlagtrytterne. Og den spådommen slo til. På veien måtte syklistene tilbakelegge 19,4 kilometer på brostein fordelt på elleve partier, og den første av dem kom drøyt åtte mil fra mål.

Med 98 kilometer igjen gikk sammenlagtleder Van Aert i bakken. Han så preget ut etter uhellet, men kom seg etter hvert tilbake i hovedfeltet med hjelp fra Steven Kruijswijk.

Det ble satt i gang et hardkjør fra de første brosteinsmeterne, og flere etappe- og sammenlagtfavoritter fikk problemer. Blant dem var Roglic, Van der Poel, Van Aert, Alexander Kristoff, Peter Sagan og Ben O’Connor. Alle ble hektet av.

Utbryterne hadde på det meste en luke på litt over fire minutter, men avstanden sank raskt idet rytterne tok fatt på brosteinen. Bruddet skulle vise seg å holde unna.

Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Mathieu van der Poel, Wout Van Aert, Peter Sagan og Ben O’Connor var blant storfiskene som ble hektet av i brosteinspartiene.

Boasson-Hagen forsøkte tidlig å komme seg av gårde fra hovedfeltet, og etter mer enn 20 kilometer intensiv kjøring klarte nordmannen å etablere seg i et brudd. Med seg fikk han klatretrøyeinnehaver Magnus Cort samt Van der Hoorn, Clarke, Powless og Alexis Gougeard.

(©NTB)