Menu
Kristian Blummenfelt jubler for seier og OL-gull i triatlon for menn i Odaiba Marine Park i Tokyo mandag. Foto: Lise Åserud / NTB

Blummenfelt ble OL-mester i triathlon – kickstartet Norges medaljesanking

Treningsmaskinen Kristian Blummenfelt stoppet Norges ni år lange gulltørke i sommer-OL. Han tok en suveren seier i mandagens triathlon i Tokyo-lekene.

Av NTB | 26.07.2021 02:24:44

Sport: Bergenseren kunne slippe jubelen løs i stekende varme etter å ha gjort unna 1,5 kilometer svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping.

Han stakk og fikk en luke med litt over én kilometer igjen til mål. Den norske slagplanen fungerte perfekt. Ned til sølvvinner Alex Yee fra Storbritannia skilte det 11 sekunder.

– Dette er et løp vi har tenkt på i ti år. Jeg fikk varsler i går på Facebook med minner fra ni år siden om at målet var OL-gull. Når vi da klarer å ta det hjem, er det ekstremt deilig, sa Blummenfelt til Discovery.

Norge hadde ikke vunnet olympisk sommergull siden håndballjentenes finaletriumf på tampen av London-OL i 2012. Det ble aldri mer enn bronsejubel i Rio de Janeiro fire år senere.

Mandag åpnet Blummenfelt den norske medaljekontoen som bestilt. 27-åringen kom til startstreken som en av favorittene. Tidligere i år vant han de to første konkurransene i verdensserien.

– Jeg hadde en sterk sesongstart, men så kjente jeg litt på det i foten. Jeg har vært litt usikker, men prøvd å ha is i magen, fortalte mannen som er kjent for å trene vel 1300 timer i året.

I tillegg til Blummenfelt stilte Norge med sterke kort i Gustav Iden (25) og Casper Stornes (24). OL-mesterens lagkamerater ble henholdsvis nummer åtte og elleve.

Stornes var første nordmann opp fra vannet for å skifte og gå i gang med syklingen. Askøyværingen hadde da 19 sekunder opp til teten, mens Blummenfelt var bak med ytterligere seks sekunder.

Svømmedelen var ikke optimal for Iden. Han var bakpå med 45 sekunder, men hentet seg strålende inn igjen på sykkelsetet.

Der var Iden først til å slippe av Norges triatleter. Stornes maktet heller ikke å holde tritt, og dermed sto Blummenfelt igjen som det store medaljehåpet.

Mot slutten var det kun tre mann igjen i tet. Blummenfelt satte inn en langspurt verken Yee eller newzealenderen Hayden Wilde greide å henge med på.

En feilstart preget OL-triathlonen de første minuttene. En stor gruppe utøvere, deriblant alle de tre norske, stupte uti sjøen mens det fortatt var en båt i nærheten. De ivrigste rakk å svømme 100-150 meter før de måtte snu.

Feltet var i starten splittet i flere grupper, men etter noen runder var de fleste samlet. Blummenfelt var i ledelsen etter seks av åtte sykkelrunder, og alle de norske lå høyt oppe på listene ved overgangen til løpedelen.

(©NTB)