reklame for Sheiken Bowling
Menu
Den viktige Ambassador-broen, som går mellom Detroit i USA og den canadiske byen Windsor, ble i natt åpnet igjen. Her blir en demonstrant pågrepet. Foto: Nathan Denette / The Canadian Press via AP / NTB

Blokaden på grensebru mellom Canada og USA er fjernet

Etter en flere dager lang koronablokade er den viktige Ambassador-broen mellom USA og Canada åpnet igjen. Men i Ottawa fortsetter krisen.

Av NTB | 14.02.2022 08:11:10

Krig og konflikter: Broen går mellom Detroit i USA og Windsor i Canada, og 25 prosent av eksport og import mellom de to landene passerer broen.

Søndag kveld kunne selskapet som eier broen, endelig melde at trafikken er i gang igjen.

Protesten har vært rettet mot koronarestriksjonene, og spesielt krav om vaksinering for lastebilsjåfører samt andre påbud, som bruken av koronapass for å komme inn på restauranter, barer og andre offentlige steder.

Samtidig er det ingen tegn til at blokaden i Ottawa nærmer seg slutten. Der har lastebilsjåfører blokkert sentrum av byen av samme grunn i over to uker.

En ikke navngitt tjenestemann sier at statsminister Justin Trudeau skal ha et digitalt møte med provinslederne mandag morgen.

Canada har innført langt strengere koronarestriksjoner enn USA, men canadiere flest har støttet dem. Mesteparten av befolkningen er dessuten vaksinert, og dødsraten i forbindelse med covid-19 er en tredel av hva den er i USA.

Kun et fåtall demonstranter var søndag igjen etter at politiet dagen før klarte å overbevise mange om å flytte bilene de hadde brukt til å blokkere broen.

Varer til en verdi av 323 millioner dollar – 2,8 milliarder kroner – krysser broen hver dag, noe som gjør den til en av de viktigste handelskorridorene mellom USA og Canada.

Siden demonstranter begynte å blokkere broen 7. februar, har bilfabrikker måttet stenge eller redusere produksjonen på grunn av mangel på deler. Bilindustrien er allerede hardt rammet av mangel på databrikker og andre forstyrrelser i leveransekjedene på grunn av pandemien.

Søndag så det ut til at ordfører Jim Watson hadde greid å inngå en avtale med demonstrantene om at de skulle flytte aktivitetene sine til regjeringskvartalet og ut av boligstrøk.

Han offentliggjorde også et brev fra en av protestlederne, Tamara Lich, der hun skriver at demonstrantene vil følge oppfordringen om å flytte blokaden, men senere har hun avvist at det er inngått noen avtale.

Windsor-politiet oppgir at de har pågrepet 25–30 personer og tauet bort sju biler ved Ambassador-broen. Fem andre biler er tatt i beslag.

I Ottawa har blokaden ført til raseri blant byens innbyggere. Det er også rettet mot politiet og regjeringen som ikke har greid å fjerne demonstrantene, mange av dem lastebilsjåfører. Trudeau har så langt ikke ønsket å sette inn militæret mot demonstrantene.

(©NTB)

Flere nyheter: