Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken bekrefter at han skal ha en telefonsamtale med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov de kommende dagene. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

Blinken skal snakke med Lavrov for første gang siden Ukraina-invasjonen

Utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov skal snakke sammen for første gang siden Russlands invasjon av Ukraina. Fangeutveksling ventes å bli et tema.

Av NTB | 27.07.2022 21:20:50

Politikk: Det er planlagt en telefonsamtale mellom Blinken og Lavrov «de kommende dagene», bekreftet Blinken selv onsdag.

Det vil bli første gang siden Russland invaderte Ukraina 24. februar, at de to utenriksministrene snakker sammen. Det vil imidlertid ikke bli noen forhandlinger om Ukraina, understreker Blinken.

Utenriksministeren opplyser også at USA har tilbudt Russland en avtale om fangeutveksling for å kunne hente hjem basketballstjernen Brittney Griner og en annen fengslet amerikaner, Paul Whelan.

Forslaget har angivelig fått støtte fra USAs president Joe Biden, som er ventet å overstyre eventuell motstand fra det amerikanske justisdepartementet, som generelt sett er imot fangeutvekslinger.

Russland har i en årrekke uttrykt interesse for løslatelse av Bout, som soner en 25 års fengselsdom fra 2012, da han ble dømt for å planlegge å ulovlig selge våpen for millioner av dollar.

Bout er ofte blitt omtalt med kallenavnet «dødens kjøpmann».

Amerikaneren Paul Whelan ble på sin side dømt til 16 års fengsel i Russland i juni 2020 for spionasje. Whelan, som tidligere har tjenestegjort i det amerikanske marineinfanteriet, var anklaget for å ha skaffet seg gradert russisk informasjon.

Det er ventet at den mulige fangeutvekslingen blir et tema under telefonsamtalen mellom Blinken og Lavrov.

Blinken har også sagt at han ønsker å snakke med Lavrov om viktigheten av at Russland overholder sin del av kornavtalen om eksport fra Ukraina gjennom Svartehavet, som de inngikk med FN lørdag. Siden den gang har Russland angrepet en viktig havn for korneksport i Odesa.

I tillegg planlegger Blinken å advare Lavrov om farene ved et mulig russisk forsøk på å annektere deler av det østlige og sørlige Ukraina.

Sist gang de to utenriksministrene snakket sammen, var 15. februar, ni dager før Russlands invasjon.

Ifølge CNN har Biden-administrasjonen tilbudt å utlevere den fengslede russiske våpenhandleren Viktor Bout i bytte mot de to amerikanerne, som for tiden sitter fengslet i Russland.

Basketballstjernen Brittney Griner har sittet fengslet i Moskva siden 17. februar, etter at det ble funnet cannabisolje til e-sigaretter i bagasjen hennes. Russiske myndigheter mener hun prøvde å smugle en betydelig mengde av et narkotisk stoff, og Griner risikerer ti år i russisk fengsel.

Biden-administrasjonen har vært under stort press for å sørge for utleveringen av Whelan og Griner til USA.

(©NTB)

Flere nyheter: