
Blinken ber Egypt løslate politiske fanger
USAs utenriksminister Antony Blinken oppfordrer Egypt til å løslate flere politiske fanger før neste ukes klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh.
Vær: Ifølge menneskerettighetsgrupper har president Abdel Fattah al-Sisi slått hardt ned på alt tilløp til kritikk og opposisjon siden han grep makten i et militærkupp i 2013 og holder nå rundt 60.000 politiske fanger.
Neste uke inviterer Sisi ledere fra hele verden til klimatoppmøte, og blant dem som deltar, er USAs president Joe Biden. Den siste tiden er flere kjente politiske fanger løslatt, men regimet har samtidig strammet grepet og kastet andre i fengsel.
Blant fangene er Alaa Abdel-Fattah som også har britisk statsborgerskap. Han var en av lederne under demokratiopprøret i 2011 og har siden gått inn og ut av fengsel. Nå soner han en dom på fem år og har innledet en sultestreik i forbindelse med klimatoppmøtet.
På diplomatisk vis tok Blinken deretter til orde for «ytterligere benådninger og løslatelser, samt skritt for å styrke rettssikkerhetsprosessen og beskyttelsen av grunnleggende friheter for alle».
Blinkens talsmann Ned Price understreket tidligere i uka at USA særlig følger med på Alaa Abdel-Fattahs skjebne.
– Vi har gjentatte ganger gitt uttrykk for vår bekymring om denne saken og om forholdene hans i den egyptiske regjeringens fengsel, sa Ned Price.
Mye av militærhjelpen går til innkjøp av amerikanske våpen og utstyr, men blant Demokratene har det lenge vært misnøye med at USA har lukket øynene for de massive overgrepene i Egypt.
– Hvor er yndlingsdiktatoren min, ropte Donald Trump i forkant av et møte med Sisi i 2019. Biden har vært mer tilbakeholden i sin hyllest av den egyptiske presidenten og holdt tidligere i år tilbake 1,3 milliarder kroner med krav om bedring av menneskerettighetssituasjonen i landet.
Den samme uken ga imidlertid Det hvite hus grønt lys for salg av våpen og militært utstyr for over 25 milliarder kroner til Sisis regime, så store konsekvenser fikk det ikke for Egypt.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) besøkte Kairo i mars og sa i den anledning at det var viktig at nettopp Egypt er vertskap for klimatoppmøtet.
– Det er viktig for oss å kunne støtte opp under lederskapet deres for å bidra til å få flere fattige land med på klimamålene. Vi tror at Egypt kan spille en viktig rolle her, sa hun.
Huitfeldt understreket samtidig at hun tok opp menneskerettigheter, ytringsfrihet og bruken av dødsstraff i samtalen med Egypts utenriksminister Sameh Shoukry.
NTB har bedt Støre og Huitfeldt svare på spørsmål om menneskerettighetssituasjonen i Egypt og hvorvidt de anser Sisi for å være en legitim og demokratisk valgt president, men har foreløpig ikke fått svar.
Torsdag snakket utenriksminister Antony Blinken med sin egyptiske motpart Sameh Shoukry og «ønsket de siste måneders løslatelser av et betydelig antall politiske fanger velkommen», opplyser amerikansk UD.
Egypt har de siste 50 årene mottatt mer amerikansk pengestøtte enn noe annet arabisk land. Bare Israel og Ukraina mottar nå mer amerikansk militærhjelp enn Egypt, som vanligvis får over 13 milliarder kroner i året.
Statsminister Jonas Gahr (Ap), som skal delta på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh, møtte president Abdel Fattah al-Sisi under en havkonferanse i Brest i Frankrike i februar, men det er ikke kjent om menneskerettigheter var tema i samtalen mellom de to.
(©NTB)