Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) er bekymret over brudd på menneskerettighetene i Rwanda, noe landets mangeårige leder Paul Kagame (t.h.) fikk beskjed om da de to møttes i Kigali torsdag. Foto: AP / NTB

Blinken alvorlig bekymret over menneskerettssituasjonen i Rwanda

USAs utenriksminister Antony Blinken ga uttrykk for alvorlig bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Rwanda under sitt møte med president Paul Kagame.

Av NTB | 11.08.2022 12:30:52

Krig og konflikter: FN-eksperter skrev nylig i en 131 sider lang rapport at det foreligger solide beviser for at Rwandas regjeringshær opererer i nabolandet Kongo og støtter den tutsidominerte opprørsgruppen M23 der.

Rwanda har avvist rapporten, mens Blinken har omtalte den som troverdig.

– Vi er veldig bekymret over troverdige rapporter om at Rwanda har støttet M23. Alle land må respektere naboenes territorielle integritet, sa Blinken etter et møte med Kongos president Felix Tshisekedi tirsdag.

Kagame anklager Kongo for å støtte hutuekstremister som sto bak folkemordet på 800.000 tutsier og moderate hutuer i Rwanda i 1994.

USA har lenge vært en trofast støttespiller for Kagame, men formannen i Senatets utenrikskomité, demokraten Bob Menendez, ba nylig om en full gjennomgang av forholdet til Rwanda.

I et brev til Blinken ga Menendez uttrykk for bekymring over menneskerettssituasjonen i landet og hevdet at Kagames autoritære styre ikke er i tråd med amerikanske verdier.

– Ved å unnlate å ta opp Rwandas uhyggelige menneskerettighetssituasjon, oppmuntrer man landets ledelse til å fortsette med å begå overgrep, selv utenfor landets grenser, sier lederen for HRWs virksomhet i Afrika, Lewis Mudge.

– Vi mener at folk i alle land skal ha anledning til å gi uttrykk for sine synspunkter, uten frykt for å bli trakassert, fengslet, utsatt for vold eller andre former for undertrykkelse, sa han.

Rwandas fengsling av Paul Rusesabagina, kjent som helten fra Hollywood-filmen «Hotel Rwanda», var også tema under samtalen, ifølge Blinken.

Rusesabagina markerte seg i årene som fulgte som en av de skarpeste kritikerne av Kagames styre. I 2020 bortførte etterretningstjenesten i Rwanda ham ved å lokke ham om bord i et fly han trodde skulle til Burundi. I september i fjor ble han dømt til 25 års fengsel i Rwanda.

Familien har nå gått til søksmål i USA mot Kagame med krav om drøyt 3,8 milliarder kroner i erstatning og oppreising. Rwandas tidligere justisminister og etterretningssjef er også navngitt i søksmålet.

Torsdag møtte den amerikanske utenriksministeren president Paul Kagame, som har styrt Rwanda med jernhånd i nærmere tre tiår.

Human Rights Watch oppfordret også på forhånd Blinken til å ta opp det de kaller systematiske brudd på menneskerettighetene i Rwanda, blant annet knebling og forfølgelse av opposisjonen.

Etter møtet med Kagame understreket Blinken at han hadde gitt uttrykk for alvorlig bekymring over menneskerettssituasjonen i landet.

Rusesabagina var direktør for Hotel des Milles Colines i Kigali under folkemordet og hjalp til med å redde over 1.000 tutsier fra den sikre død. Han flyttet senere til USA, der han fikk permanent opphold og ble belønnet med den høythengende Presidentens frihetsmedalje.

(©NTB)

Flere nyheter: