Menu
USAs utenriksminister Antony Blinken under en pressekonferanse på Ramstein-basen onsdag. Foto: Michael Probst / AP / NTB

Blinken advarer: USA kan komme til å gi opp forsøket på å gjenreise atomavtalen

USAs utenriksminister Antony Blinken advarer Iran om at tiden løper ut for å vende tilbake til atomavtalen fra 2015.

Av NTB | 08.09.2021 19:22:34

Krig og konflikter: – Jeg kommer ikke til å sette noen dato, men vi nærmer oss punktet der det å vende tilbake til å overholde avtalen strengt, ikke vil gi de fordelene avtalen opprinnelig hadde, sa Blinken.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA konkluderte tirsdag med at Iran øker sine lagre av høyanriket uran kraftig. Ifølge en ny rapport antas landet å ha 10 kilo uran anriket til 60 prosent, opp fra 2,4 kilo i mai.

IAEA mener også at Iran har 84,3 kilo uran anriket til 20 prosent. I en rapport fra mai ble det anslått at Iran hadde 62,8 kilo.

I tråd med atomavtalen fra 2015 skulle ikke Iran anrike uran til en anrikingsgrad over 3,67 prosent. En anrikingsgrad på 90 prosent regnes som nødvendig for bruk i atomvåpen.

Iran økte sin anriking i etterkant av at tidligere president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen som ble inngått under hans forgjenger Barack Obama. President Joe Biden har ønsket å blåse liv i den, men forhandlingene har vist seg å være vanskelige.

(©NTB)

Flere nyheter: