Menu
Sepp Blatter og Michel Platini har blitt frikjent for korrupsjon. Foto: Alessandro Crinari / Keystone via AP / NTB

Blatter og Platini frikjent for korrupsjon: – Sju år med løgn og manipulasjon

Den tidligere franske fotballtoppen Michel Platini er lettet etter at han og tidligere FIfa-president Sepp Blatter fredag ble frikjent for korrupsjon i Sveits.

Av NTB | 08.07.2022 11:16:19

Sport: Fotballtoppene ble i november i fjor tiltalt for bedrageri og rettssaken ble gjennomført i juni. Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om 20 måneders betinget fengsel, i tillegg til bøter.

Saken stammer fra en pengeoverføring mellom dem i 2011, der Blatter, som da var Fifa-president, utbetalte to millioner sveitserfranc (18,5 millioner norske kroner) til daværende Uefa-president Platini.

– Jeg vil gjerne uttrykke min glede over at rettferdigheten nå har skjedd, etter sju år med løgn og manipulasjon, sa Platini etter rettssaken ifølge nyhetsbyrået AP.

Blatter uttalte seg på vei inn i rettslokalene fredag. Han var klar på at han forventet frifinnelse.

– Jeg forventer ingenting annet enn frifinnelse. Jeg er ikke uskyldig i livet, men jeg er uskyldig i denne saken, sa Blatter.

Blatter er stadig utestengt fra all fotball av Fifa. Utestengelsen av Blatter ble i mars 2021 forlenget av Det internasjonale fotballforbundet til å vare ytterligere seks år, mens Platini har fullført utestengelsen.

– Tro meg, å gå fra å være en legende i verdensfotballen til en djevel er veldig vanskelig, sa Platini etter å ha blitt frifunnet i retten.

Blatter hevdet at summen han betalte Platini var etterbetaling av lønn til den daværende Uefa-presidenten og har sagt at utebetalingen hadde vært gjennom alle nødvendige prosesser i Fifa.

– Det var en sen betaling av lønn. Det er en administrativ sak innad i forbundet, og den skal behandles i henhold til sivilretten, sa sveitseren.

Blatter var Fifa-president fra 1998 til 2015, mens Platini var president i Uefa fra 2007 til 2015. Mot slutten av 2015 måtte begge fratre sine posisjoner på grunn av korrupsjonssaken.

21. desember samme år ble begge utestengt fra all fotball i fire år av Fifa. Det gjorde at Platini måtte fratas vervet som Uefa-president.

Både Blatter og Platini har hele tiden hevdet at de er uskyldige. Platini gikk hardt ut mot Fifa da han forklarte seg i korrupsjonsrettssaken, som varte fra 8.- til 22. juni.

– Det Fifa har gjort mot sin president og mot meg, er en skandale. Jeg ble kalt en svindler og en hvitvasker, raste Platini.

– Målet var at alle skulle vite at jeg ikke burde bli Fifa-president (etter Blatter). Det finnes rettferdighet i livet, og jeg håper at den kommer fram i lyset, fortsatte 66-åringen.

Blatter forklarte seg også om hvordan han ble overrasket over at han i 2015 ble avhørt på bakgrunn av påstander om svindel.

– Sjokket har vart i sju år nå, og det er der fortsatt, sa Blatter.

Han la til at han allerede har fått «maksimal straff», at han føler seg utstøtt av verden og at mediene har behandlet ham som en kriminell.

Platini forteller at saken har vært en stor byrde for ham.

Platini trakk seg som Fifa-president 2. juni 2015, få dager etter at han ble gjenvalgt som president i Det internasjonale fotballforbundet.

Den tidligere franske fotballprofilen føler at Det internasjonale fotballforbundet ikke ville at han skulle ta over rollen som president etter Blatter.

(©NTB)

Flere nyheter: