Menu
Denne fellingen av Erling Braut Haaland kostet den slovenske stopperen Miha Blazic rødt kort i nasjonsligakampen på Ullevaal. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Bittert poengtap for Norge i nasjonsligaen – Slovenia greide 0-0 med ti mann

En dårlig første omgang ødela for Norge i jakten på tre nye nasjonsligapoeng. Tross norsk sjansefest etter pause greide Slovenia 0-0 på Ullevaal.

Av NTB | 09.06.2022 22:46:01

Sport: Det gjorde gruppejumboen selv om laget måtte spille siste snaue halvtime pluss tilleggstid med ti mann. Miha Blazic ble i det 63. minutt sendt av banen med et soleklart rødt kort etter å ha felt Erling Braut Haaland bakfra da superspissen var gjennom.

Norge vasset i sjanser de siste 45 minuttene, men hadde verken marginene eller dyktigheten til å overliste Slovenias stjernekeeper Jan Oblak. Det nærmeste Norge kom var Martin Ødegaards frispark i tverrliggeren etter situasjonen som ga utvisning. Fem minutter før full tid ropte hele Ullevaal på straffespark da Fredrik Bjørkan tok seg til dødlinja og ble felt av Martin Milec, men til ingen nytte.

– Jeg har sett situasjonen i reprise, og følelsen er den samme som under kampen og er at det var straffe, sa Bjørkan til NTB.

– Jeg har ikke sett det i reprise, så det ville bare bli gjetting om jeg skulle si noe om det, sa Ståle Solbakken på pressekonferansen.

– Første omgang var veldig jevn, men intensiteten var for lav. Vi greide ikke å komme ut av 2. gir. Den andre omgangen var veldig annerledes, og jeg er veldig fornøyd med den. Vi var skarpe, kom til mange sjanser, og på en normal dag ville vi scoret et par mål. Slik er fotball, oppsummerte han kampen.

Fra start brukte Solbakken åtte mann som startet for tredje gang under samlingen. Det virket ikke som et vellykket valg torsdag. Kristian Thorstvedt og Alexander Sørloth satte fart i laget da de kom inn ved pause.

– De kom inn med power, og andre fant gode posisjoner, som Martin Ødegaard. Vi er skuffet over 0-0, men det er viktig å se bak resultatet. Det var mye som var bra i 2. omgang, sa Solbakken.

Slovenia var best i første omgang, men etter sidebytte var det norsk enveiskjøring. I stedet for at Norge for fjerde gang i historien vant sine fem første landskamper i et kalenderår, kom et poengtap som kan bli kostbart når nasjonsligaregnskapet skal gjøres opp.

Innledningsvis hadde slovenerne over 60 prosent ballbesittelse, men Norge slapp ikke til noen farligheter. Etter hvert kom Norge mer med offensivt, men samtidig ble gjestene farligere på sine kontringer. Virkelig farlig ble det etter 36 minutter, da Adam Gnezda Cerin kom seg til dødlinja og la inn. Ved nærmeste stolpe avsluttet Zan Celar, men Ørjan Nyland gjorde seg stor, og ballen traff beina hans. Via Celars hånd traff returen stolpen. Det ble blåst for den forseelsen, men den første avslutningen var veldig nær å sende Slovenia i ledelse.

Norge skapte svært lite framover. Joshua King mente han ble dyttet da han skulle nikke på et innlegg fra Marcus Holmgren Pedersen, men fikk ikke gehør hos dommeren. King ble også spilt fram til to sjanser på tampen av omgangen. Første gang ødela en dårlig berøring. Neste gang feide han ballen i mål, men han var noen centimeter offside i forspillet, og scoringen ble korrekt annullert.

På overtid i omgangen vant Jasmin Kurtic ballen fra Ødegaard og satte i gang en kontring som endte med at han gikk over ende i feltet i duell med Birger Meling. Sloveneren ropte på straffe og ble liggende. Igjen la dommeren lista høyt for kontakt det skal blåses for.

Det skulle bli mer. Neste gang Ødegaard slo en stikker til Haaland, i det 54. minutt, måtte Oblak vise klasse da han kastet seg i beina på spissen og slo ballen ut. Den gikk rett til Sørloth, som hadde spiss vinkel, prøvde å finne en medspiller i feltet og feilet.

Kampen utviklet seg til en norsk beleiring av den slovenske målgården. Holmgren Pedersen banket et innlegg hardt inn foran mål og så ballen forsvinne på feil side av stolpen etter flipperspill mellom slovenske bein. Østigård og Sørloth hadde hodestøt fra god posisjon, men på keeper.

Så brøt Haaland gjennom og ble felt av Blazic 20 meter fra mål. Etter at Blazic ble sendt av banen, skrudde Ødegaard frisparket over muren og så ballen sprette på tverrliggeren og over.

Bare et par minutter senere la Viking-stopper David Brekalo inn et godt bud om å få følge makkeren i garderoben da han for å stoppe et nytt Haaland-gjennombrudd brukte først armen og så hele kroppen, men dommeren vinket den situasjonen videre. Thorstvedt og Sørloth kom til sjanser mot slutten, og de norske ropte på straffe først for hands etter et hjørnespark, så da Bjørkan ble felt.

På overtid kom Haaland til sine siste muligheter, men først reddet Oblak, så gikk avslutningen over. Etter å ha scoret i sju landskamper på rad ble Haalands rekke brutt.

Slovenia tok sitt første poeng i nasjonsligagruppen, og påførte samtidig Norge det første poengtapet. Nå er Serbia bare ett poeng bak de norske.

Med mange friske bein var slovenerne aggressive fra start og presset de norske høyt. Etter kraftprøvene og de strålende resultatene i Serbia og Sverige var det et tamt norsk lag som slet med å leve opp til publikums forventninger.

Solbakken byttet inn Thorstvedt og Sørloth ved pause, og særlig førstnevnte tilførte noe av råskapen som hadde manglet. Haaland kom til tre sjanser flere i de første fem minuttene av 2. omgang enn i hele den første. Først vant han i lufta på Holmgren Pedersens innlegg, men nikket ned i bakken så spretten ble keepermat for Oblak. Så gikk hans akrobatiske saksespark på innlegg fra Meling utenfor, før han fikk for spiss vinkel etter å ha blitt spilt gjennom av Ødegaard.

(©NTB)