reklame
Menu
Advokat Patrick Lundevall-Unger er skuffet over at dommen mot den 93 år gamle SS-soldaten Bruno Dey er anket av bistandsadvokater for ofrene og tiltalte. Dør Dey før anken er behandlet, er ikke dommen rettskraftig. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bistandsadvokat: SS-soldat Bruno Dey anker dommen

SS-soldaten Bruno Dey (93) har anket dommen på to års betinget fengsel. Det sier Patrick Lundevall-Unger, bistandsadvokaten til motstandsmannen Johan Solberg.

Av NTB | 09.08.2020 15:47:40

Kriminalitet og rettsvesen: 93-årige Bruno Dey ble 23. juli i år dømt til to års betinget fengsel, tiltalt for medvirkning til drap på 5.230 personer.

Dey var fangevokter i Stutthof-leiren i Polen da han var 17 år gammel.

93-åringen godtok i førsteomgang dommen, men denne ble anket av to bistandsadvokater som representerer tre av ofrene. Som følge av dette, valgte Dey også å anke, opplyser den norske bistandsadvokaten Patrick Lundevall-Unger i en uttalelse til NTB.

– Den tiltalte aksepterte dommen og denne kunne ha vært rettskraftig nå, dersom to bistandsadvokater ikke hadde anket, sier Lundevall-Unger.

– Det som har skjedd her er meget uheldig. Den tiltalte ble nesten «tvunget» til å anke, understreker han.

– En rettskraftig dom ville ha vært viktig, ikke bare for de etterlatte og den tiltalte selv, men for hele rettssystemet i Tyskland, sier Lundevall-Unger.

– Tyskland sendte et signal om at man slår hardt ned på gjerninger begått under andre verdenskrig, samt at tjenestemenn var del av nazistregimet, påpeker han.

Lundevall-Unger representerer den norske motstandsmannen Johan Solberg, den siste norske overlevende fra fangeleiren. Solberg døde 23. juni i år.

Nå frykter han at behandlingen av ankesaken kan ta opptil flere år, og at en avgjørelse derfor sannsynligvis ikke vil komme mens 93-årige Dey fortsatt er i live. Hvis dette skjer, er ikke den symbolsk viktige dommen rettskraftig.

(©NTB)

Flere nyheter: