Menu
Birkebeinerrennet kan få ekstra stjernedeltakelse neste helg. Foto: Geir Olsen / NTB

Birken kan bli sjeldent stjernetung – verdenscupløpere har vist interesse

Marit Bjørgen og resten av Ski Classics-feltet kan få selskap av stjerner fra verdenscupen i Birkebeinerrennet neste helg. Arrangøren bekrefter interesse.

Av NTB | 08.03.2022 07:30:13

Sport: Therese Johaug og resten av verdenscupeliten skulle i utgangspunktet ha avsluttet sesongen i russiske Tjumen om halvannen uke. Krigshandlingene i Ukraina medførte imidlertid at Russland ble fratatt arrangementet, og noen erstatter klarte ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) å finne.

Det kan føre til årets Birkebeinerrenn blir tilført ekstra krydder i form av både norske og utenlandske langrennsstjerner.

– Vi er klar over endringene i verdenscupen, og er også klar over at vi er et attraktivt renn i en litt spesiell sesong og etter et OL. Vi har allerede en del profiler på start gjennom Ski Classics, men har også henvendelser fra distanseløpere i verdenscupen både på herre- og damesiden om muligheten for å delta, sier Birken-sjef Eirik Torbjørnsen til NTB.

Han legger til at felles for verdenscupløperne er at de foreløpig er i tenkeboksen.

Didrik Tønseth bekrefter overfor Adresseavisen at han går flere langløp mot tampen av sesongen, deriblant Birkebeineren. 30-åringen fra Byåsen ble nummer tre på verdenscupfemmila i Holmenkollen sist helg og skal også delta i verdenscupen i Falun kommende helg.

En aktuell mulighet er at verdenscupløpere hentes inn og går Birken som en del av profflagene som allerede er godt etablerte i Ski Classics-sirkuset. En annen mulighet er å stille som enkeltutøvere.

Birken-sjef Torbjørnsen sier til NTB at deler av det amerikanske kvinnelaget har forhørt seg om muligheten for å stille. Rosie Brennan er blant disse.

Arrangøren vil holde døren åpen i det lengste dersom noen trenger tid til å avklare egen deltakelse.

– Vi er fleksible når det gjelder toppidrettsutøvere. Jeg tipper vi vet mer inn mot helga, sier Torbjørnsen.

– Vi synes det er veldig gjevt at Birken fortsatt er et ikonisk renn, og at det er knyttet stor prestisje til å vinne en av de store klassikerne i verden. Den posisjonen vil vi gjerne beholde, sier Torbjørnsen.

Birken utgjør sammen med Marcialonga, Jizerska og Vasaloppet Grand Slam-rennene i langløpscupen.

Helt uvanlig er det ikke Ski Classics-rennet fra Rena til Lillehammer får besøk av verdenscupløpere. Therese Johaug vant rennet i 2015. To år deretter tok Martin Johnsrud Sundby en sterk seier.

Birkebeinerrennet har blitt avlyst de to foregående sesongene som følge av pandemien.

Therese Johaug avslutter karrieren på toppnivå etter sesongen. Lørdag gikk hun sin aller siste tremil i Holmenkollen. I etterkant skrev flere medier at Dalsbygda-ekspressen vurderer å starte i Birken og andre Ski Classics-renn i tiden som kommer.

Noen ulempe er det heller ikke at verdenscupen avsluttes i Falun kommende helg. Veien derfra til Norge og Birken-start en uke senere er kort.

(©NTB)

Flere nyheter: