Menu
Birgitte Tengs
Arkivbilde: Privat

BIRGITTESAKEN: Fikk DNA-treff på rusmisbruker

Det ble funnet hår fra en nå avdød rusmisbruker fra Oslo to steder på Birgitte Tengs’ kropp. Han var klient ved Veiviseren, bil-lærling i Haugesund og hadde familiære bånd til Kopervik.

Av Egil M Solberg | 13.04.2019 09:24:30

Birgittesaken: Det var i 2003 at DNA-spesialister i Østerrike knyttet en nå avdød mann fra Oslo til hår som ble funnet å Birgitte Tengs’ kropp, melder Aftenbladet.

Prøvene ble senere underkjent ved hjelp av en annen testmetode.

Aftenbladet har vært i kontakt med en bilforhandler i Haugesund som hadde rusmisbrukeren fra Oslo i lære da Birgitte Tengs ble drept natt til lørdag 6. mai 1995.

Klient hos Veiviseren

Østlendingen var da klient ved Veiviseren, en behandlingsinstitusjon for rusavhengige i Tysvær kommune. Han bodde på denne tiden i en av institusjonens leiligheter i Haugesund sentrum, men hadde også familiær tilknytning til Kopervik-området, skriver avisa.

– Den helgen drapet fant sted, ringte han meg. Han var fullstendig i oppløsning og sa at det hadde skjedd noe fryktelig. Det som er veldig spesielt er at han etter denne helgen ikke kom på jobb som før, sier bilforhandleren til Aftenbladet.

Tok kontakt med politiet

Han forsøkte et drøyt halvår etter drapet å melde fra om det han oppfattet som påfallende oppførsel til politifolkene som etterforsket Karmøy-drapet, men han ble aldri kalt inn til avhør, skriver avisa nå 24 år etter drapet.

bilforhandleren kontaktet også etterforskerne etter at Birgitte-saken ble drøftet i TV2-programmet Lønning Direkte i januar 1996.

Oslo-mannen ble ifølge avisa også trukket inn i saken i forbindelse med at flere sosionomer i Oslo i 1998 varslet politiet om at han angivelig skulle ha tilstått Birgitte Tengs-drapet til personer i hovedstadens rusmiljø.

Nektet for drapet

Da politiet fire år senere bestemte seg for å gjøre nye tekniske undersøkelser, hentet de sent i 2002 også inn DNA fra mannen. Det ble også foretatt et kort avhør der mannen avviste at han hadde tilstått drapet på den 17 år gamle Karmøy-jenta, skriver Aftenbladet.

Etterforskerne i Haugesund fikk noen måneder senere vite at to hårstrå som ble funnet på drapsofferet kunne synes å ha samme DNA-profil som rusmisbrukeren fra Oslo. Problemet var at hårstråene ikke hadde røtter. Det var derfor umulig å få en fullverdig DNA-profil, skriver avisa.

Den tidligere Veiviseren-klienten ble aldri avhørt igjen, selv om politiet i Haugesund igjen iverksatte nye undersøkelser av Veiviser-sporet i 2009.

Året etter døde mannen, melder Aftenbladet.

Politiet vil ikke kommentere

Politiet har overfor avisa ikke ønsket å kommentere spørsmål knyttet til den navngitte østlendingen. De vil heller ikke svare på om mannen har dukket opp i prøveresultatene som nylig kom fra DNA-ekspertene ved GMI i Innsbruck i Østerrike.

– Vi kommer ikke til å kommentere analyseresultatene før vi har vurdert disse nøye og eventuelt foretatt nødvendige etterforskningsskritt i saken, sier Berge til avisa.

Flere nyheter: