reklame for Sheiken Bowling
Menu
Rettens administrator, tingrettsdommer Arne Vikse før han onsdag startet utspørringen av den tiltalte 52-åringen som er tiltalt for å ha drept 17 år gamle Birgitte Tengs i mai 1995. Foto: Heiko Junge / POOL / NTB

Birgitte-saken: Nå skal DNA-bevisene fremlegges

De avgjørende DNA-bevisene i Birgitte-saken skal den kommende uken gjennomgås i Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Av Egil M Solberg | 27.11.2022 17:35:01

Birgitte-saken: Ikke færre enn åtte sakkyndige skal i ilden når retten neste uke starter gjennomgangen av DNA-beviset som knytter 52-åringen til Birgitte Tengs.

– Vi kommer til å høre mye om oversmitting, fare for kontaminasjon, og når bevis skal sikres, sier advokat Stian Bråstein, den ene av forsvarerne for den tiltalte 52-åringen, til NTB.

I en hel uke skal tidligere og nåværende sakkyndige og DNA-eksperter forklare seg i Tengs-rettssaken.

Foruten de nyoppnevnte sakkyndige Peter Gill og Jonathan Whitaker, vil også Bente Mevåg vitne. Hun er tidligere leder for seksjon for biologiske spor ved Rettsmedisinsk institutt.

Dessuten vil den danske forskeren Mikkel Meyer Andersen fra Aalborg universitet forklare retten om en statistisk modell for å beregne den bevismessige vekten av DNA fra Y-kromosomer.

– Vi sa allerede i innledningsforedraget at hovedbeviset i denne saken, og det eneste som kan felle tiltalte, er DNA-beviset, uttalte statsadvokat Thale Thomseth til NTB tidligere under saken.

Forsvarer Bråstein er likevel helt avventende til hvor avgjørende den omfattende gjennomgangen av DNA-beviset i den åtte uker lange rettssaken vil bli.

– Det er noen funn som vitenskapsfolkene kan si noe om, men så er det andre forhold som analyseverktøyene ikke kan si noe om og det er derfor at kontekst og sammenheng er så viktig. Uten kontekst vet vi ingenting, sier Bråstein og peker på det han mener er vesentlige mangler i påtalemyndighetens sak mot klienten.

(©NTB)

Flere nyheter: