Menu
Bioteknologirådet sier ja til embryodonasjon og at friske kvinner kan fryse ned eggene sine. Her vurderes embryoer på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bioteknologirådet sier ja til frysing av egg og embryodonasjon

Flertallet i Bioteknologirådet sier ja til at friske kvinner kan fryse ned egg og til embryodonasjon. Aldersgrensen for eggdonasjon bør være 46 år, mener rådet.

Av NTB | 07.05.2020 14:18:18

Sosiale forhold: Bioteknologirådet behandlet sakene på et digitalt møte onsdag.

Flertallet mener den øvre aldersgrensen for eggdonasjon må være 46 år, og at premissene bør være de samme som ved sæddonasjon.

– Det innebærer at donasjonen skal foregå via en eggbank og være ukjent for foreldrene, men at barnet skal ha rett til å vite donorens identitet når det fyller 18 år, sier leder Ole Frithjof Norheim for Bioteknologirådet.

Bakgrunnen for møtet er at Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og SV er enige om en rekke endringer i bioteknologiloven, blant annet assistert befruktning for enslige. Helse- og omsorgskomiteens innstilling avgis formelt 19. mai, og 26. mai skal den behandles i Stortinget.

Et flertall på 9 av 15 medlemmer gikk også inn for å tillate embryodonasjon.

Retningslinjer for ordningen bør ut på høring, mener rådet. Det gjelder blant annet aldersgrense for eggdonorene og om og i så fall hvor mye kvinnene skal kompenseres for donasjonen.

I dag er det kun tillatt å fryse ned egg av medisinske årsaker, men et flertall på ti medlemmer gikk inn for at også friske kvinner får fryse ned egg.

(©NTB)

Flere nyheter: