Menu
TV-personligheten Bill Cosby ble sluppet fri fra fengsel etter at en domstol omgjorde en overgrepsdom. Foto: Matt Slocum, AP / NTB

Bill Cosby løslatt fra fengsel

Den øverste domstolen i delstaten Pennsylvania har omgjort en overgrepsdom mot Bill Cosby. Han ble løslatt fra fengsel onsdag.

Av NTB | 30.06.2021 21:09:21

Kriminalitet og rettsvesen: 83 år gamle Cosby har allerede sonet nesten tre år i fengsel. Onsdag kveld klokken 20.30 norsk tid ble han sluppet ut fra et fengsel i Collegeville utenfor Philadelphia i delstaten Pennsylvania.

Komikeren ble i 2018 dømt til mellom tre og ti års fengsel for å ha dopet ned og voldtatt en kvinne i 2004. Han har ved flere anledninger forsøkt å få saken behandlet på nytt. Han tapte en ankesak i 2019.

Så sent som i mai forsøkte komikeren å slippe ut av fengsel på prøvetid, men forespørselen ble avslått av retten i Pennsylvania.

I rettsavgjørelsen heter det at nåværende statsadvokat Kevin Steele, som tok avgjørelsen om å pågripe Cosby, var forpliktet til å holde seg til sin forgjengers løfte.

Høyesterett så seg derfor nødt til å omgjøre dommen, opplyser de i rettsdokumenter.

– Det er det eneste middelet som samsvarer med samfunnets rimelige forventninger til dets valgte påtalemyndighet og vårt strafferettssystem, skriver de.

Om lag 60 kvinner hevder å ha blitt utsatt for seksuelle overgrep i løpet av en periode fra midten av 1960-tallet og fram til 2000-tallet. De langt fleste av sakene er imidlertid foreldet.

Cosby har nektet for å ha gjort noe galt. Forsvarerne hans mente under rettssaken i 2018 at han er utsatt for en heksejakt.

Selv om Cosby er anklaget for en rekke overgrep, var han kun straffedømt i den ene saken.

En tidligere aktor hadde inngått en avtale med Cosby. Den gikk ut på at Cosby ikke ville bli straffeforfulgt i andre saker for ting han sa i avhør i en sivil rettssak mot ham. Dette for at han skulle kunne snakke fritt. Likevel ble vitnemålet hans brukt og spilte en viktig rolle i den kriminelle straffesaken.

83 år gamle Cosby var lenge en høyt elsket komiker og TV-stjerne. De senere årene er det blitt rettet en rekke anklager om seksuelle overgrep mot ham.

(©NTB)

Flere nyheter: