reklame for Sheiken Bowling
Menu
En valgreform Demokratene og velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å beskytte det amerikanske demokratiet, har strandet i Senatet. Her er president Joe Biden, som har jobbet for forslaget, fotografert på vei fra et møte med partifellene i Senatet forrige uke. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Bidens valgreform strandet i Senatet

Demokratene og president Joe Bidens valgreform, som velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å verne om USAs demokrati, har gått på grunn i Senatet.

Av NTB | 19.01.2022 05:06:08

politikk: Det var, som ventet, ikke nok stemmer til å komme over terskelen på 60 for å holde avstemning om forslaget, kjent som filibuster-regelen, da Republikanerne er sterkt imot.

Avstemningen endte 49–51. Demokratenes flertallsleder Chuck Schumer stemte nei, slik at partiet kan hente forslaget opp av skuffen senere.

Demokratene foreslo blant annet å gjøre valgdagen til en føderal helligdag, sikre tilgangen til forhåndsstemming og poststemming, samt å tillate justisdepartementet å gripe inn i delstater der det tidligere har vært innblanding i valgprosessen.

Partiet og president Joe Biden har nemlig ikke klart å få Joe Manchin og Kyrsten Sinema, de to av partiets 50 senatorer som er imot regelendringen, til å ombestemme seg.

På en egen avstemning om filibuster-endring for å få igjennom valgreformen, stemte de to nei, sammen med de 50 republikanerne.

– Jeg er dypt skuffet over at Senatet ikke har stått opp for demokratiet. Jeg er skuffet – men jeg er ikke avskrekket, tvitrer han.

– Vi vil fortsette å fremme nødvendig lovgivning og presse på for regelendringer i Senatet som vil beskytte den fundamentale retten til å stemme, heter det videre.

Grupper som jobber for å utvide stemmerettighetene i USA, advarer mot at republikansk-ledede delstater de siste par årene har vedtatt lover som gjør det vanskeligere for svarte amerikanere og andre minoritetsgrupper å stemme.

– Dette er ikke bare en hvilken som helst dag i Senatet, dette øyeblikket handler om moral, sa den demokratiske senatoren Raphael Warnock.

Mitch McConnell, republikanernes leder i Senatet, hånte det han kaller «påtatt hysteri» fra Demokratene over lovendringene, og sa at å fjerne filibusteren ville «ødelegge Senatet».

McConnell ledet selv an da partiet hans fjernet filibusteren for å holde avstemning om kandidater til høyesterett. Det lønnet seg for partiet da Donald Trump ble president; på én periode fikk han godkjent tre høyesterettsdommere.

Hun mener at de to partiene burde jobbe sammen for å sikre at velgerne får tilgang til valglokaler, særlig i områder på landsbygda, for å gjenreise amerikanernes tillit til den demokratiske prosessen.

– Vi trenger ikke en gjentakelse av 2020, der vår forrige president, etter å ha tapt valget, forsøkte å gjøre om på resultatet, sa Murkowski.

Det var ventet at partiet ville forsøke å få vedtatt endringer i reglene for å komme rundt filibusteren og få gjennom valgreformen med et rent flertall, men også dette gikk i vasken.

Biden var nedslått etter nederlaget.

Debatten ga gjenklang til tida der filibuster-regelen ble brukt av folk som kjempet mot svartes rettigheter.

Manchin sa at partiene må jobbe sammen om nye valglover, og får støtte fra den moderate republikaneren Lisa Murkowski.

(©NTB)

Flere nyheter: