Menu
Tidligere visepresident Joe Biden har vunnet nominasjonsvalget i Mississippi og Missouri. Foto: Paul Vernon / AP / NTB scanpix

Biden vinner valget i Mississippi og Missouri

Joe Biden har vunnet valget i Mississippi og Missouri med klar margin, viser de første valgdagsmålingene.

Av NTB | 11.03.2020 01:46:30

Politikk: Seieren i den største av delstatene som hadde nominasjonsvalg tirsdag, nemlig Michigan, var særlig viktig for Biden, og særlig smertefullt for Bernie Sanders, som vant delstaten for fire år siden.

Prognosene viser at Biden har en ledelse på over 10 prosentpoeng over Sanders.

Biden vant som forventet stort i Mississippi, en sørstat med en stor afroamerikansk befolkning, og i relativt konservative Missouri. Det er ennå ikke kommet noen resultater fra North Dakota, Idaho eller Washington.

Biden viste at han kan trekke stemmene til arbeiderklassevelgere og afroamerikanere, to grupper som er avgjørende for å vinne nominasjonen. De er også avgjørende for Demokratene for vinne valget til høsten.

En seier i Michigan ville vist at han hadde evnen til å trekke velgere fra andre grupper enn ungdommen, som helhjertet har støttet opp om ham.

Tapet var spesielt bittert siden det var den overraskende seieren over Hillary Clinton i 2016 som for alvor gjorde kandidaturet hans en trussel for Clinton.

– Jeg vil takke Bernie Sanders og hans tilhengere for deres utrettelige energi og lidenskap. Vi har samme mål, og sammen skal vi slå Donald Trump og samle denne nasjonen igjen, sa han til jublende tilhengere i Philadelphia i Pennsylvania, der det er nominasjonsvalg neste uke.

Nominasjonsvalgene tirsdag var første gang kampen om nominasjonen i praksis var mellom to kandidater.

Rett før og etter supertirsdagen for en uke siden avsluttet både Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Michael Bloomberg og Elizabeth Warren sine forsøk på å bli kandidaten.

De tre første, samt Beto O’Rourke, Cory Booker og Kamala Harris, har alle stilt seg bak Biden, mens Warren ennå ikke har sagt hvem hun vil støtte, selv om hun politisk står nærmere Sanders.

De viser at Biden har sin styrke blant eldre velgere, moderate og kvinner. Han var sterkest også i arbeiderklassen og vant et flertall av de 60 prosent av Michigans velgere som ikke har en college-grad.

Han var også sterkest blant svarte. I Mississippi vant han 75 prosent av afroamerikanernes stemmer, mot 15 prosent for Sanders.

Sanders har som ventet betydelig støtte blant unge, men greide ikke å utvide sin støtte blant andre grupper.

Et flertall av dem som ble spurt, mener at Biden er best egnet til å slå Trump, men mange mener også at Sanders kunne klare det.

Politisk viser imidlertid målingen at politikken til Sanders står sterkt. I alle tre delstater mener de spurte at helsepolitikk er den klart viktigste saken. Selv om de fleste mener at det økonomiske systemet i USA er svært urettferdig, lå økonomi lenger nede på prioritetslisten.

Men med de tre seierne har Biden økt sin ledelse i antall delegater til Demokratenes landsmøte til sommeren, en ledelse som kan bli svært vanskelig for Sanders å ta igjen.

For Sanders var nederlaget i Michigan en bitter pille og et tungt slag mot håpet om å bli Demokratenes presidentkandidat. Han satset de siste dagene alt på Michigan og droppet valgmøter i Mississippi som han visste han ville tape.

Biden strakte ut en hånd til Sanders etter at seieren var i boks.

Nyhetsbyrået Associated Press har gjort en grundig meningsmåling om velgernes preferanser i tre av delstatene – Mississippi, Missouri og Michigan.

(©NTB)

Flere nyheter: