Menu
Tidligere visepresident Joe Biden ser ut til å komme tilbake i kampen om å bli Demokratenes kandidat til å utfordre Donald Trump ved presidentvalget. Foto: Gerry Broome / AP / NTB scanpix

Biden vinner primærvalget i South Carolina

Med over 48 prosent av stemmene vinner Joe Biden en overbevisende seier i primærvalget i South Carolina og slår tilbake mot rivalen Bernie Sanders.

Av NTB | 01.03.2020 06:16:21

Politikk: South Carolina var den første store testen etter at den tidligere visepresidenten gjorde det svakt i Nevada, New Hampshire og Iowa. Bernie Sanders gjorde det overraskende godt i disse valgene og seilte opp som en uventet favoritt.

Men velgerne i South Carolina ville det annerledes. Da 99 prosent av stemmene var telt opp natt til søndag hadde Biden 48,5 prosent av stemmene og Sanders 19,9 prosent. Målingene viser at Biden ligger an til å vinne minst 31 av delstatens 54 delegater mens Sanders vinner 10.

– Vi er svært godt med i dette løpet. V i har akkurat vunnet og vi har vunnet stort takket være dere, sa en strålende fornøyd Biden og takket velgerne fra talerstolen sent lørdag kveld.

Biden er en langt mer moderat politiker enn Bernie Sanders, som anses som radikal og relativt ytterliggående selv i det Demokratiske partiet.

Med en overbevisende seier fra South Carolina kan Biden håpe på fortsatt medgang i den kommende supertirsdagen 3. mars, hvor 14 delstater skal avgjøre hvem de vil gå inn for.

Biden samlet tre ganger mer støtte fra svarte velgere enn Sanders, melder ABC News.

Mens den tidligere visepresidenten vant støtten fra 60 prosent av de svarte velgerne i South Carolina, oppnådde Sanders bare støtten fra 17 prosent av den samme velgergruppen.

Elizabeth Warren, som på mange måter er like radikal som Sanders, hadde ikke like godt gjennomslag hos velgerne i South Carolina og fikk bare 7,1 prosent av stemmene. Det var likevel mer enn dobbelt så mye som senator Amy Klobuchar. Hun satt igjen med 3,1 prosents oppslutning.

Han kunngjorde da at han trekker seg fra hele den demokratiske nominasjonskampen.

– Jeg sa at hvis jeg ikke ser en vei til å vinne, ville jeg stanse kampanjen. Og ærlig talt, jeg kan ikke se en vei der jeg kan vinne, sa Steyer til sine tilhengere i South Carolina lørdag kveld, skriver ABC News.

– Søvnige Joe Bidens seier i South Carolina bør sette en stopper for Mini-Mikes vits av en valgkamp. Etter den verste oppvisningen i noen presidentdebatt noensinne har Biden tatt mange av Mini-Mikes få velgere, tvitret presidenten etter at valgdagsmålingene forelå.

Milliardær Bloomberg lanserte seg selv som kandidat ettersom han anser at ingen av de aktuelle kandidatene er kapable til å slå Donald Trump i valget. Med sin overlegent store formue har han hittil brukt flere hundre millioner kroner på sin deltakelse i valgkampen. I forkant av supertirsdagen har han også varslet en tv-tale på tre minutter på to store tv-nettverk, men uten å ha opplyst hvor mye dette koster ham.

Etter resultatet lørdag klatret Biden opp til andreplass på listen CNN har over de aktuelle Demokratiske kandidatene, en solid framgang etter en elendig start på nominasjonskampen.

De andre kandidatene måtte dele på de resterende 30 prosent av stemmene. Tom Steyer endte på tredje plass med 11,3 prosent av stemmene, mens oppslutningen om Pete Buttigieg raste sammenlignet med valgene i de tidligere statene. Den tidligere ordføreren fikk 8,2 prosent av stemmene.

Da valgresultatene begynte å tikke inn lørdag kveld innså forretningsmann og klimaforkjemper Tom Steyer at han ikke kom til å vinne kampen om velgerne i delstaten hvor han har satset tungt.

President Donald Trump gratulerte Biden med seieren, og sa han håpet dette ville føre til at Michael Bloomberg kaster inn håndkleet.

(©NTB)

Flere nyheter: