Menu
USAs president Joe Biden. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

Biden vil vurdere reform av høyesterett

President Joe Biden har nedsatt en kommisjon som skal vurdere det svært kontroversielle forslaget om å utvide USAs høyesterett.

Av NTB | 09.04.2021 18:17:48

Kriminalitet og rettsvesen: Over 30 eksperter skal delta i den tverrpolitiske kommisjonen. Biden opprettet den med en presidentordre fredag.

Blant spørsmålene som skal vurderes, er størrelsen på domstolen og hvor lenge høyesterettsdommerne bør sitte i stillingene sine. Slik systemet er i dag, utnevnes de på livstid.

Høyesterett har mye makt i USA, og Donald Trump fikk utnevnt hele tre høyesterettsdommere i løpet av årene han var president.

Domstolen fikk dermed et solid flertall av dommere som anses for å være politisk høyreorienterte.

Medlemmer av Det demokratiske partiet har foreslått å utvide høyesterett med flere dommere. Det ville gitt Biden en mulighet til å øke andelen dommere med synspunkter som regnes som mer venstreorienterte.

Forslaget er imidlertid svært kontroversielt. Republikanere i Kongressen hevdet fredag at Biden ønsker å «radikalisere høyesterett».

Biden lovet i valgkampen i fjor å nedsette en kommisjon som kunne vurdere saken. Så langt har han ikke sagt om han selv mener det vil være riktig å utvide høyesterett.

(©NTB)

Flere nyheter: