Menu
USAs president Joe Biden skal onsdag presentere storslåtte planer om satsing på infrastruktur. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden vil satse stort på infrastruktur

USAs president Joe Biden skal onsdag presentere planer om en storsatsing på samferdsel og infrastruktur – og trolig også økte skatter.

Av NTB | 31.03.2021 11:51:40

Natur og miljø: I en tale i Pittsburgh skal presidenten fortelle om planene. I tillegg til tradisjonell infrastruktur som veier, bruer, vannforsyning og kommunikasjon, vil han også prioritere forskning og eldreomsorg, ifølge nyhetsbyrået AP.

Investeringene ventes å bli på 2.000 milliarder dollar, noe som tilsvarer over 17.000 milliarder kroner. Og dette er angivelig bare første fase av satsingen.

I neste fase ønsker Biden å bruke mer penger på barnehager og på gunstige økonomiske ordninger for amerikanske familier.

Å styrke innenlandsk industri og bidra til kutt i klimautslippene er også en del av målsettingen.

– Det dreier seg ikke bare om å modernisere veien, jernbanene og bruene våre, men om å bygge en infrastruktur for framtida, sier pressetalsperson Jen Psaki i Det hvite hus.

Skatteøkninger må til for å finansiere storsatsingen, bekrefter ikke navngitte kilder overfor AP.

Som varslet allerede i valgkampen i fjor, ønsker Biden å øke selskapsskatten fra 21 til 28 prosent. I så fall reverserer han et av de viktigste skattekuttene til forgjengeren Donald Trump.

Den kommer i tillegg til Bidens gigantiske krisepakke for å gjenreise økonomien etter koronapandemien. Krisepakken omfatter tiltak til en verdi av 1.900 milliarder dollar.

Bidens medarbeidere mener hans plan kan få støtte fra noen av republikanerne i Kongressen. Men så langt er reaksjonene heller lunkne.

– Det virker som president Biden har en umettelig appetitt på å bruke penger og øke folks skatter, sier republikaneren Steve Scalise, som sitter i Representantenes hus.

Det var slik krisepakken ble vedtatt. Men det forutsetter at demokratene blir enige seg imellom og at Bidens planer får full støtte i eget parti.

Mens venstreorienterte demokrater ønsker å bruke enda mer penger, er det mer skepsis blant sentrumsorienterte medlemmer av partiet.

Både Trump og forgjengeren Barack Obama lovet storsatsinger på infrastruktur – uten at det ble noe av. Trump prioriterte i stedet skattekutt og fjerning av offentlige reguleringer.

Hun varslet tiltak for å unngå at amerikanske selskaper flytter virksomhet til andre land med lavere skatter. Internasjonale samtaler er igangsatt for å undersøke om skatteendringene kan koordineres med andre land.

USA håper å få gehør for en frivillig, global minstesats for selskapsskatt.

– Vi har hatt et globalt kappløp mot bunnen når det gjelder selskapsskatt. Vi håper å få en slutt på det, sa Yellen under en høring i Kongressen.

«Kappløp mot bunnen» er et uttrykk som brukes om land som i praksis konkurrerer om å innføre stadig gunstigere vilkår for multinasjonale selskaper.

Samlet sett kan investeringene bli på 3.000 eller 4.000 milliarder dollar. Satsingen kan dermed bli på størrelse med Franklin D. Roosevelts «New Deal» på 1930-tallet.

Personskattene for rike amerikanere kan også bli økt for å skaffe penger til andre fase av satsingen.

Hvis ingen republikansk støtte er mulig å oppdrive, er Demokratene forberedt på å prøve å presse storsatsingen gjennom Kongressen kun med demokratiske stemmer.

Den planlagte økningen av selskapsskatten ble omtalt også av finansminister Janet Yellen i forrige uke.

(©NTB)

Flere nyheter: