Menu
USAs president Joe Biden. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden vil satse på infrastruktur for å sikre USAs lederskap

Storsatsing på infrastruktur er nødvendig for å sikre USAs lederskap i verden, mener president Joe Biden.

Av NTB | 07.04.2021 20:54:50

Økonomi og næringsliv: I en tale onsdag forsøkte han å styrke oppslutningen rundt sin plan om å bruke over 2.000 milliarder dollar på blant annet infrastruktur. Summen tilsvarer over 17.000 milliarder kroner.

Biden advarte om at amerikanerne risikerer å bli frakjørt av Kina hvis ikke USA satser mer på samferdsel, strømnett, forskning og teknologi.

– Dette er et øyeblikk der vi må vise om demokratiet kan innfri eller ikke, sa presidenten i talen.

Hans storsatsing dreier seg ikke bare om infrastruktur i tradisjonell forstand. I tillegg vil han bruke store pengesummer på ny teknologi, forskning, bredbånd, rent drikkevann, skolebygninger, kompetanseheving for arbeidere og tiltak for å kutte klimautslipp.

Presidenten ønsker å heve den amerikanske selskapsskatten for å finansiere satsingen. Planen er å delvis reversere kuttet i denne skatten som Donald Trump fikk vedtatt i 2017.

Så langt er republikanerne i Kongressen negative til Bidens planer. De vil beholde Trumps skattekutt og mener Biden vil bruke penger på altfor mye som ikke egentlig dreier seg om infrastruktur.

Forslaget om en internasjonal minstesats støttes også av EU, Tyskland, Frankrike og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Hvis den amerikanske skattesatsen heves fra 21 til 28 prosent, vil de offentlige inntektene øke med 2.500 milliarder dollar over 15 år, ifølge finansminister Janet Yellen. Dette skal dermed være nok til å finansiere satsingen på infrastruktur.

Biden sier imidlertid at han er åpen for forhandlinger om hvor mye skatten bør økes – og om andre mulige grep for å finansiere storsatsingen.

– Men vi er ikke åpne for ikke å gjøre noen ting. Passivitet er ikke et alternativ, understreker presidenten.

Både Kina og andre internasjonale konkurrenter håper det amerikanske demokratiet er så langsomt og splittet at USA ikke vil klare å holde følge, hevder Biden.

Biden-regjeringen har også tatt til orde for en global minstesats for selskapsskatt for å unngå at amerikanske selskaper flytter virksomhet til andre land med lavere skatt.

(©NTB)

Flere nyheter: