reklame for Sheiken Bowling
Menu
Trump-nominerte Amy Coney Barrett ligger an til å bli høyesterettsdommer, og høyesterett vil trolig få et konservativt flertall i mange år framover. Nå ønsker presidentkandidat Joe Biden å undersøke mulighetene for en reform. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Biden vil ha høyesterettsreformer

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden vil opprette et panel som skal se på muligheter for å reformere USAs høyesterett.

Av NTB | 22.10.2020 19:53:02

Kriminalitet og rettsvesen: Det sa Biden i et intervju i programmet «60 minutes» på TV-stasjonen CBS torsdag. Han ønsker både liberale og konservative eksperter i panelet.

Trump-nominerte Amy Coney Barrett er på vei mot å innta den niende plassen i høyesterett. USAs øverste domstol vil da få et konservativt flertall på seks mot tre dommere. Dermed vil den konservative fløyen kunne dominere i mange år framover.

Biden refser nominasjonsprosessen, som republikanerne ønsker å fullføre innen valget 3. november.

– Presidenter kommer og går. Høyesterettsdommerne blir værende i generasjoner, sier Biden.

Demokratene anklager Trump for skittent spill fordi han gjennomfører nominasjonsprosessen så tett på presidentvalget. Biden er under press fra mange i partiet som ønsker å finne en radikal løsning for å kunne utvide antallet dommere og dermed fylle nye seter med liberale høyesterettsdommere.

Men Biden sier at dersom han vinner valget, vil han også vurdere andre muligheter for reformere høyesterett.

– Det er en mange alternativer utover det å fylle på med nye seter. Jeg kommer til å be panelet om å bruke 180 dager på å komme opp med anbefalinger til hvordan man kan reformere domstolssystemet, fordi det begynner å skli helt ut, sier Biden.

(©NTB)

Flere nyheter: