Menu
President Joe Biden møtte torsdag Israels fungerende statsminister Yair Lapid i Jerusalem. Foto: AP / NTB

Biden vil følge opp Trumps initiativ i Midtøsten

President Joe Biden vil følge opp Donald Trumps initiativ for å styrke båndene mellom Israel og arabiske land.

Av NTB | 14.07.2022 12:20:46

Krig og konflikter: Torsdag møtte Biden Israels fungerende statsminister Yair Lapid på tomannshånd i Jerusalem, blant annet for å diskutere økt militært samarbeidet mellom USA og Israel og undertegne en ny sikkerhetsavtale.

Sikkerhetsavtalen inneholder et løfte om at USA «aldri vil tillate at Iran anskaffer atomvåpen» og er villig til å bruke «alle elementer av sin nasjonale makt» for å sikre at så aldri skjer.

Ifølge en anonym tjenestemann i Bidens følge inkluderer avtalen også et løfte om å «ta opp Irans destabiliserende aktiviteter, særlig truslene mot Israel».

– Jeg snakket om hvor viktig det er fra mitt perspektiv at Israel er fullstendig integrert i regionen, sa Biden, som fortsetter til Saudi-Arabia etter besøket i Israel og Palestina.

Lapid betegnet Bidens forestående besøk i Saudi-Arabia som «ekstremt viktig for Israel», men uten å utdype hvorfor.

De tre landene vendte med det ryggen til den arabiske fredsplanen fra 2002, som legger opp til full arabisk anerkjennelse av Israel den dagen landet trekker seg ut av de palestinske områdene som ble okkupert i 1967.

Israel håper at Biden vil overtale Saudi-Arabia til å følge etter, noe som vil være en ytterligere kile mellom palestinerne og deres arabiske støttespillere.

Etter møtet understreket den amerikanske presidenten også viktigheten av å styrke båndene mellom Israel og arabiske land.

Bidens forgjenger Donald Trump fikk ved hjelp av løfter om raus støtte fra USA De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan til å normalisere forholdet til Israel.

(©NTB)

Flere nyheter: