Menu
Ketanji Brown Jackson er i dag dommer i en føderal ankedomstol i hovedstaden Washington. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Biden utnevner historisk ny høyesterettsdommer

Ketanji Brown Jackson nomineres som ny høyesterettsdommer i USA. Dermed blir hun etter alt å dømme den første svarte kvinnen i landets øverste domstol.

Av NTB | 25.02.2022 16:34:04

Kriminalitet og rettsvesen: Det hvite hus bekreftet fredag at Jackson utnevnes, slik flere medier hadde meldt litt tidligere på dagen.

51-åringen kommer fra en stilling som dommer i en føderal ankedomstol. I dag er det én annen høyesterettsdommer i USA med afrikansk-amerikansk bakgrunn, Clarence Thomas.

Joe Biden har hatt et uttalt mål om å utnevne en svart kvinnelig høyesterettsdommer og lovet dette i valgkampen i 2020. Jackson må godkjennes av Senatet, hvor Demokratene har et knappest mulig flertall.

Både Breyer og Jackson regnes som liberale, og utnevnelsen av henne vil derfor ikke endre den politiske sammensetningen av domstolen.

Jackson blir den sjette kvinnen som er blitt utnevnt som amerikansk høyesterettsdommer. Den siste tiden har hun vært regnet som favoritt til å etterfølge Breyer.

Dette har ført til at USAs abortmotstandere nå har vind i seilene, og flere delstater har innført strengere abortlover. Flertallet i høyesterett har signalisert at de kan komme til å godta en innskrenking av abortrettighetene i delstater som ønsker det.

Denne betente striden blir mest sannsynlig ikke påvirket av utenevnelsen av Jackson. For Joe Biden er svarte amerikanere en viktig velgergruppe, og han håper trolig at utnevnelsen vil være populær i denne delen av befolkningen og vise at han kan oppfylle valgløfter.

Selv om høyesterettsdommerne formelt sett er politisk nøytrale, anses de fleste som enten konservative eller liberale. Én stilling er nå ledig siden Stephen Breyer (83) har varslet at han pensjonerer seg.

Da Donald Trump var president, fikk han mulighet til å utnevne hele tre høyesterettsdommere. Dermed sørget han for at domstolen fikk et solid konservativt flertall.

Flere nyheter: