Menu
President Joe Biden har fått kritikk for å ha blitt tatt imot med en knokehilsen av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman Ida han kom til kongepalasset Al-Salem i Jeddah. Foto: Bandar Aljaloud / Saudi Royal Palace via AP / NTB

Biden refses for knokehilsen med Saudi-Arabias kronprins

President Joe Biden og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman møtte hverandre med en jovial knokehilsen i Jeddah. Kort tid etter kom kritikken.

Av NTB | 15.07.2022 21:20:39

Kriminalitet og rettsvesen: Biden ankom fredag Saudi-Arabia, som han tidligere har lovet å gjøre til en pariastat på grunn av landets brudd på menneskerettighetene.

Landets reelle leder er kronprins Mohammed bin Salman, en mann som Biden tidligere ikke har villet ha noe med å gjøre. Årsaken er at han anklages for å ha beordret drapet på journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Men da Biden ankom palasset i Jeddah, ble han møtt av en smilende kronprins og en knokehilsen. Bildet av de to vekker sterke reaksjoner.

Khashoggis forlovede, Hatice Cengiz, har lagt ut bildet på Twitter og med en tekst der det står at Biden har fått blodet til kronprinsens neste offer på hendene.

Demokraten Adam Schiff reagerer også sterkt.

– En knokehilsen er verdt tusen ord. Hvis vi noensinne trengte en visuell påminnelse om det grepet oljerike autokrater fortsatt har på amerikansk utenrikspolitikk i Midtøsten, så fikk vi det i dag, skriver Schiff, som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus.

– De skal få betale prisen, sa Biden etter at en saudiarabisk dødsskvadron hadde lokket regimekritikeren og Washington Post-skribenten inn på landets konsulat i Istanbul, for deretter å drepe og partere ham.

Amerikansk etterretning konkluderte med at ordren ble gitt av Saudi-Arabias mektige kronprins, som har et slett rykte i menneskerettssammenheng, og som de siste sju årene har ført en brutal krig i Jemen.

– Menneskerettighetene skal stå i sentrum for vår utenrikspolitikk, proklamerte Biden kort tid etter at han overtok som president.

Han lovet også «økt amerikansk innsats for å få en slutt på krigen i Jemen», men det er uklart om dette blir nevnt under Bidens to dager lange besøk.

Kongressens granskingsorgan slo nylig fast at amerikanske myndigheter aldri har undersøkt om våpnene har drept sivile i Jemen, der krigen ifølge FN hittil har kostet minst 400.000 liv.

– Jeg tar alltid opp menneskerettigheter. Men min holdning når det gjelder Khashoggi, har vært helt klar. Dersom noen ikke forstår dette, det være seg i Saudi-Arabia eller andre steder, da har de ikke vært til stede på en stund, sa han på en pressekonferanse i Jerusalem.

Biden ble fredag den første amerikanske presidenten som har fløyet direkte fra Israel til Jeddah, og få timer før avreisen kunngjorde saudiarabiske luftfartsmyndigheter at de nå har besluttet å «åpne kongerikets luftrom for alle flyselskaper som oppfyller myndighetenes krav for overflygning», også israelske.

Israelske fly har de siste årene rett nok fått passere saudiarabisk luftrom på vei til andre land i regionen, men Biden omtaler likevel kunngjøringen fra Riyadh som «historisk».

Biden håper trolig å overtale Saudi-Arabia og de øvrige Opec-landene til å øke oljeproduksjonen for å få ned prisen, men eksperter tviler på at de i særlig grad vil gjøre dette.

Høy oljepris er god butikk for Saudi-Arabia, som i mars og april eksporterte olje for over 10 milliarder kroner hver eneste dag, over dobbelt så mye som i samme periode året før.

Lørdag skal Biden delta på et møte i det såkalte Golfrådet der også ledere fra Egypt, Irak og Jordan er invitert.

Biden har tidligere lovet at de som sto bak drapet på Khashoggi, skal stilles til ansvar. Han har også nektet å ha kontakt med kronprinsen.

Saudi-Arabias krigføring er god butikk for amerikansk våpenindustri, som i løpet av krigens første fem år solgte militært materiell, våpen og ammunisjon for over 500 milliarder kroner til landet.

Biden ville tidligere i uka ikke love å ta opp drapet på Khashoggi med saudiarabiske ledere, slik den drepte skribentens enke i et intervju hevder å ha fått løfte om fra amerikanske tjenestemenn

Russlands invasjon av Ukraina har ført til kraftig prisøkning på matvarer og olje, og dette er dårlig nytt for den amerikanske presidenten og Demokratene. Høy bensinpris skaper stor misnøye i USA, der det om få måneder skal holdes mellomvalg.

(©NTB)

Flere nyheter: