Menu
Redningsmannskaper i Florida hjalp torsdag innbyggere med å evakuere fra de flomrammede områdene etter orkanen Ian, som her i Orange County. Foto: AP / NTB

Biden: Orkanen Ian kan være den dødeligste i Floridas historie

Orkanen Ian har rasert store områder sørvest i Florida og kan ifølge president Joe Biden vise seg å være den dødeligste som noensinne har rammet delstaten.

Av NTB | 29.09.2022 19:20:59

Politikk: Boliger, sykehus og pleiehjem står under vann, og nesten 2,7 millioner mennesker mistet strømmen da orkanen onsdag slo inn over land med vindkast på opp mot 67 meter i sekundet, kraftig regn og en stormflo på opptil 5,5 meter.

President Joe Biden har slått katastrofealarm og åpner med det for omfattende føderal støtte i arbeidet med å rydde opp i ødeleggelsene.

– Det er slått katastrofealarm i ni fylker, men vi forventer mer. Jeg snakket nettopp med presidenten. Han tilbød støtte. Jeg takket ham for det, men fordi stormen har beveget seg innover landet og forårsaket mye potensiell skade i den sentrale delen av staten vår, kommer vi til å be om at også disse fylkene inkluderes, sa guvernør Ron DeSantis torsdag.

Minst åtte personer har mistet livet. Flere er imidlertid meldt savnet, og det fryktes at tallet på omkomne vil stige. Blant annet er 18 cubanske migranter fortsatt savnet etter at båten deres sank i uværet onsdag.

– Orkanen Ian kan vise seg å være den dødeligste i Floridas historie, sa president Joe Biden torsdag.

Han la til at omfanget stadig er uklart, men sa at «vi har fått rapporter om det som kan være et betydelig tap av liv».

Flere medier melder om høyere antall døde, blant dem CNN, som melder at det er minst 15 omkomne, og Tampa Bay Times, som melder om minst 13.

På Cuba, som først ble rammet av orkanen Ian, er det meldt om to omkomne.

– Noen av disse områdene – byene Cape Coral og Fort Myers – ble virkelig, virkelig oversvømt og virkelig ødelagt av denne stormen, sier De Santis.

I Fort Myers ble gatene gjort om til elver, og havvannet fosset inn i hus. Flere titalls båter som lå fortøyd i båthavnen, har sunket, mens andre ble tatt med av vannmassene og endte opp gatelangs i sentrum.

Også store deler av Orlando ble satt under vann, og myndighetene der og i andre områder slet torsdag med å få oversikt over skadene.

– Vi har aldri tidligere sett en så kraftig stormflo, sier DeSantis.

Han sier videre at orkanen har gjort «historisk» skade, og at det kun er basert på foreløpige anslag.

Veier og bruer er flere steder ødelagt av vannmassene, og det samme er brygger og moloanlegg.

Videre ble det sendt ut orkanvarsling for hele kysten av South Carolina.

2,5 millioner mennesker ble evakuert fra sine hjem før orkanen nådde land.

Byen Fort Myers, som med sine drøyt 80.000 innbyggere er et populært turistmål, er blant stedene som er hardt rammet.

Da vinden løyet i morgentimene torsdag, begynte den amerikanske kystvakten å hjelpe strandede innbyggere på øyene utenfor kysten av Florida ned fra hustak og loft der mange hadde søkt tilflukt fra stormfloa.

Ian ble nedgradert til en tropisk storm over natta, men orkansenteret NHC opplyste torsdag kveld at stormen igjen var en kategori 1-orkan.

Flere nyheter: