Menu
Russlands president Vladimir Putin lytter til oversettelsen av et spørsmål under sin pressekonferanse. Foto: Denis Balibouse/Pool Photo via AP/NTB

Biden og Putin tar opp igjen den diplomatiske tråden

USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin er enige om igjen å sende ambassadører til hverandre, for å senke spenningsnivået mellom landene.

Av NTB | 16.06.2021 20:52:32

Politikk: Det er klart etter toppmøtet mellom de to i Genève. Det var på forhånd knyttet forventninger og stor spenning til møtet, men den diplomatiske «nullstillingen» var det mest håndgripelige som kom ut av samtalene.

Russlands ambassadør til USA, Anatolij Antonov, ble kalt tilbake til Moskva for tre måneder siden, etter at Biden kalte Putin en morder. USA kalte på sin side sin ambassadør til Russland tilbake for om lag to måneder siden, da Russland foreslo at han burde vende hjem til Washington.

Nå skal imidlertid den diplomatiske tilstanden vende tilbake til normalen. Når det konkret vil skje, er ennå uklart. I en felles uttalelse etter møtet sier presidentene at de vil styrke dialogen om strategisk stabilitet, og legge grunnen for nye samtaler om nedrustning.

Etter å ha ramset opp en lang rekke vanskelig punkter de to hadde diskutert, ble Joe Biden presset til å svare på om han stolte på Putin. Bidens svar til journalistene var at dette ikke handlet om tillit.

– Det handler om egeninteresse og verifisering av egeninteresse, sa Biden, og føyde til at «vi får se hva som skjer».

Det var noe kortere enn ventet, men Biden bedyret at årsaken var at de hadde kommet gjennom mye på kort tid.

Putin omtalte møtet som konstruktivt, og sa det ikke var noen fiendtlighet mellom partene. Også Biden var fornøyd med tonen. Begge parter la vekt på at et stabilt forhold mellom landene er svært viktig for verdens sikkerhet.

– Det siste Putin ønsker er en kald krig mellom oss, sa Biden på sin pressekonferanse.

Putin ble også konfrontert om Navalnyj på sin pressekonferanse. Han sa at opposisjonslederen, som han ikke omtalte ved navn, var klar over at han kom til å bli pågrepet da han vendte tilbake til Russland.

– Hva slags diskusjon kan vi ha om denne mannen, som oppnådde akkurat det han ønsket seg, sa Putin.

Putin antydet også at de to landene kan komme til enighet om et «kompromiss» om fangeutveksling, uten at det ble gitt nærmere detaljer om dette.

– Dette er områder som er definert som kritisk infrastruktur i amerikanske lover. Fra energisektoren til vannsystemene, sa Biden.

Hans russiske motpart nekter imidlertid for at Russland er en sentral kilde til store dataangrep. Han pekte istedenfor på USA som den største kilden til slike angrep.

Putin nevnte også Arktis konkret, og uttalte seg om det russiske militære nærværet der. Presidenten sa at Russland gjenbygger infrastruktur fra Sovjet-tiden og understreket at de ikke gjør noe som ikke ble gjort den gang.

– Vi følger internasjonale standarder og bryter ingen lover, sa Putin.

Han pekte på at både USA og Russland er med i Arktisk råd, og at Russland overtok formannskapet tidligere i år. Han mener samarbeidet blant annet vil være viktig i kamp mot klimaendringene.

– Han er en veldig balansert, profesjonell mann, sa Putin, og roste den amerikanske presidenten for hans verdier.

– Det er tydelig at han er svært erfaren, sa Putin, som også sa at han var forskjellig fra Trump.

– Biden inviterte meg ikke til Det hvite hus. Ingen slik invitasjon ble gitt, sa den russiske presidenten, og føyde til at et slikt møte bare kan finne sted når forholdene tilsier det.

Møtet var det første mellom de to som presidenter. Det ble holdt i bygget Villa La Grange ved Genèvesjøen i Sveits og endte etter i underkant av fire timer med samtaler.

Han fortalte at han hadde lagt press på Putin og tatt opp menneskerettigheter, blant annet stilte den amerikanske presidenten spørsmål om amerikanere som sitter fengslet i Russland, samt opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Partene ble videre enige om å diskutere cybersikkerhet, og å samarbeide mer på området. Biden ga russiske myndigheter en liste på 16 områder med «kritisk infrastruktur» som ikke må utsettes for cyberangrep.

Putin uttalte seg også om forskjellen mellom Biden og forgjengeren Donald Trump.

(©NTB)

Flere nyheter: