Menu
USAs president Joe Biden og Russland president Vladimir Putin møttes også i Genève i Sveits i juni. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Biden og Putin har sagt ja til Ukraina-møte

USAs president Joe Biden og Russlands Vladimir Putin er «i prinsippet» enige om å møtes for å finne en løsning på Ukraina-konflikten.

Av NTB | 21.02.2022 02:46:38

Krig og konflikter: Det var Frankrikes president Emmanuel Macron som foreslo møtet, opplyser det franske presidentkontoret. Elyséepalasset understreker at toppmøtet kun kan skje dersom Russland ikke invaderer Ukraina.

Møtet skal også utvides til å inkludere andre involverte parter i konflikten for å diskutere «sikkerhet og strategisk stabilitet i Europa», heter det i en uttalelse.

– President Biden har i prinsippet gått med på å møte president Putin … dersom en invasjon ikke skjer, heter det i en uttalelse fra Psaki.

Biden har tidligere sagt at han tror Putin har bestemt seg for å invadere, men at han er villig til å møte den russiske presidenten når som helst og hvor som helst.

– Vi er også klare til å innføre raske og harde konsekvenser dersom Russland i stedet velger krig. Og i øyeblikket ser Russland ut til å fortsette forberedelsene til en fullskala invasjon av Ukraina veldig snart, la hun til.

Det er ikke satt noen dato for når de to presidentene skal treffes, men torsdag 24. februar skal utenriksministrene Antony Blinken og Sergej Lavrov starte forberedelsene.

Den franske presidenten hadde to telefonsamtaler med Putin søndag. I USA avlyste Biden på kort varsel en reise til hjemstaten Delaware uten at det ble opplyst om hvorfor.

Det hvite hus bekrefter opplysningene søndag kveld lokal tid og pressetalskvinne Jen Psaki sier at USA er «forpliktet til å følge det diplomatiske sporet fram til en invasjon starter».

Amerikanske myndigheter har pålitelig informasjon om at Russland har gitt sine styrker på grensen til Ukraina ordre om å fortsette invasjonsplanene, melder flere amerikanske medier.

Flere nyheter: