reklame for Sheiken Bowling
Menu
President Joe Biden (t.v.) og Polens president Andrzej Duda ved presidentpalasset i Warszawa lørdag. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Biden: Natos artikkel 5 er en «hellig forpliktelse»

Under sitt besøk i Polen understreker Joe Biden viktigheten av Natos artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på hele alliansen.

Av NTB | 26.03.2022 14:49:32

Politikk: I et møte med Polens president Andrzej Duda i Warszawa lørdag kalte Biden denne artikkelen i Atlanterhavspakten en «hellig forpliktelse» for USA.

– Du kan stole på det. For deres frihets skyld, og for vår, sa den amerikanske presidenten.

Han forstår at polakkene føler seg truet som følge av krigen som raser i nabolandet Ukraina.

Under besøket i Warszawa bor Biden på et hotell rett overfor byens togstasjon, der det har vært en jevn strøm av ukrainske flyktninger helt siden Russland startet sin invasjon.

Dmytro Kuleba og Oleksij Reznikov skulle i utgangspunktet ha samtaler med USAs utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin. Men også Biden valgte å delta.

Bilder fra møtet viser Biden, Blinken, Kuleba og de andre ministrene ved et bord med amerikanske og ukrainske flagg i bakgrunnen. De diskuterte USAs støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet.

Etter møtene med Duda og de ukrainske ministrene besøkte Biden ukrainske flyktninger og polske frivillige på Warszawas nasjonalstadion. Der kalte han Russlands president Vladimir Putin en slakter.

Den amerikanske presidenten har vært i Polen i to dager, etter at han tidligere i uken møtte EU- og Nato-ledere i Brussel. I Polen har Biden berømmet ukrainernes «sterke ryggrad» i møte med den russiske invasjonen. Han har også kalt president Vladimir Putin en krigsforbryter.

Tidligere på dagen møtte Biden den ukrainske utenriksministeren og forsvarsministeren i Warszawa.

Biden hadde også et møte med Kuleba i Washington 22. februar, to dager før Russland begynte invasjonen av Ukraina. Etter dette har Kuleba stort sett vært i Ukraina. Han hadde et møte med Blinken rett over grensa til Polen 5. mars.