Menu
President Joe Biden og førstedame Jill Biden forlater Det hvite hus torsdag, på vei til helikopteret som blir første etappe på turen til Roma. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Biden mener å ha flertall for gigantisk klima- og sosialpakke

President Joe Biden har vært i Kongressen for å sanke støtte til en nedjustert pakke for klimatiltak og sosial reform. Tiltakene skal koste 1.750 milliarder dollar.

Av NTB | 28.10.2021 19:23:32

Natur og miljø: – Ingen fikk alt det de ville ha, heller ikke jeg, men det er det kompromiss handler om. Det er det som kalles konsensus, og det stilte jeg til valg på, uttalte Biden etter besøket i Kongressen.

Videre kalte han rammeverket for reformpakken «historisk.»

– Det vil fundamentalt endre millioner av menneskers liv til det bedre. La oss få det gjort, sa presidenten.

Pakken er kraftig nedjustert i forhold til det første utkastet. Blant annet er forslag om betalt foreldrepermisjon og lavere priser for reseptbelagt medisin nå fullstendig fjernet.

– Ja, svarte presidenten, før han gikk for å møte representantene.

Biden ønsker å få en avtale på plass før han i løpet av torsdag reiser for å blant annet delta på G20-møte og klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.

Håpet er å få alle demokratene i Senatet med. Partiet har det minste mulige flertall i forsamlingen, og alle partiets 50 senatorer må stemme ja for å få tiltakene godkjent.

– Dette er i hendene til Representantenes hus nå, sa han etter at Biden forlot Kongressen.

En annen skeptiker på demokratisk side er senator Kyrsten Sinema fra Arizona. Hun var mer optimistisk.

– Jeg ser fram til å få dette gjort, sa hun.

Det hvite hus mener dette er den største investeringen i klimapolitikk noensinne, og den største investeringen i helsepolitikk på minst ti år.

Likevel er det stor frustrasjon på venstresiden i Det demokratiske partiet. Mange av deres viktigste politiske prosjekter er blitt fjernet eller kraftig redusert.

De har blant annet fått gjennomslag for ekstra midler til hørselshemmede i helseordningen Medicare, men derimot ikke for ekstra midler til synshemmede og tannhelse.

I tillegg til klima- og sosialpakken skal Biden prøve å få gjennom en infrastrukturpakke på nærmere 1.000 milliarder dollar neste uke.

Da Biden ankom Kongressen torsdag morgen, amerikansk tid, ble han spurt om han hadde nok støtte til å få pakken vedtatt.

Ingen republikanere i forsamlingen vil samarbeide med Bidens regjering, og samtlige ventes å stemme mot. På demokratisk side er særlig senator Joe Manchin fra kullstaten West Virginia skeptisk.

Tross store forandringer fra det opprinnelige forslaget kalles pakken den største sosialreformen på mange år. Biden har latt seg inspirere av new deal-politikken fra 1930-tallet og great society-politikken fra 1960-tallet.

(©NTB)

Flere nyheter: