Menu
Joe Biden anklager Donald Trumps administrasjon for å ha feilet totalt i gjennomføringen av koronavirustester i USA. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

Biden med knallhard kritikk av manglende virustesting

Joe Biden anklager Donald Trumps regjering for å ha feilet totalt i gjennomføringen av virustester i USA.

Av NTB | 13.03.2020 07:01:33

Politikk: Biden peker på at den mangelfulle testingen av potensielt smittede viser manglende planlegging, lederskap og utføring fra Trumps side.

Biden, som er én av to kandidater fra Det demokratiske partiet som vil utfordre Trump i årets presidentvalg, lanserte samtidig sin egen plan for å bekjempe pandemien.

– Alle som trenger å bli testet basert på medisinske retningslinjer, burde bli testet uten kostnad, sa Biden i en tale onsdag kveld.

Han etterlyste «hundrevis av mobile teststasjoner» i landet.

Fram til fredag morgen var 1.663 personer i USA blitt smittet. 40 av dem har mistet livet som følge av viruspandemien, ifølge en oversikt som Johns Hopkins CSSE oppdaterer kontinuerlig.

Men onsdag kveld, like etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserte viruset som en pandemi, holdt en alvorspreget Trump en tale til nasjonen.

Han varslet innreiseforbud fra Schengen-landene til USA for alle andre enn amerikanere og personer med fast bopel i USA, Han hevdet også at EUs tiltak mot viruset i Europa har feilet.

Blant annet dreier det seg om lavere arbeidsgiveravgift og utbetaling under sykmelding. Lønn under sykmelding er ingen selvsagthet for dem som ikke har helseforsikring og som ofte kan ta ut et par uker fri året som skal dekke både ferie og sykedager.

I Kongressen ser det ut til å være bred støtte for betalt sykmelding, men nedsatt arbeidsgiveravgift kan bli vanskeligere å få gjennom, ifølge amerikanske medier.

For Trump selv kan utviklingen videre bli avgjørende etter at han har basert store deler av kampanjen for å bli gjenvalgt som president på at landets økonomi går på skinner. Mange velgere oppgir at dette er den viktigste grunnen til at de støtter ham.

Men demokrater er kritisk, i første rekke fordi det mener det har tatt så lang tid før smitteberedskapsmyndigheten CDC har fått sendt ut tester og laboratorieutstyr til delstatene.

– Regjeringens svikt i arbeidet med å teste folk er enorm. Det er en fiasko når det gjelder planlegging, lederskap og håndtering, sa Biden i talen torsdag kveld.

Samtidig opplyste Det demokratiske partiet at kommende søndags fjernsynsdebatt mellom Biden og Sanders blir sendt uten publikum og journalister til stede.

I Det hvite hus fortalte visepresident Mike Pence, som leder innsatsen mot viruset, at en beslutning om Trumps kommende valgkampmøter kommer til å bli vurdert på dag-til-dag-basis.

Presidenten selv har de siste dagene beklaget overfor sine rådgivere at viruset begrenser hans muligheter til å drive valgkamp, skriver The New York Times.

I flere uker har Trump tonet ned betydningen av viruset. Han har sagt at det kommer til å dø bort av seg selv, at det ikke er verre enn vanlig influensa, og at en vaksine kommer snart, skriver Politico.

I talen kunngjorde Trump at en økonomisk tiltakspakke er underveis for å støtte småbedrifter og enkeltpersoner som på ulikt vis rammes av viruset.

Synet på håndteringen av virussituasjonen i USA avhenger av hvem man spør. Ledende republikanere støtter Trumps handlemåte og skryter av den.

De første store tegnene på virusets politiske konsekvenser kom i forbindelse med demokratenes primærvalg tirsdag. Biden og motstanderen Bernie Sanders avlyste på kort varsel sine valgvaker i Ohio, en av flere delstater som har erklært unntakstilstand på grunn av virusutbruddet.

(©NTB)

Flere nyheter: