Menu
USAs president Joe Biden forsøker å hjelpe sine europeiske allierte med å sikre gassforsyningen dersom Russland skulle skru igjen kranene. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Biden håper å lokke mer gass ut av emiren i Qatar

Europas gassforsyning står øverst på dagsordenen når Joe Biden møter emiren i Qatar, sjeik Tamim bin Hamad al-Thani.

Av NTB | 31.01.2022 14:06:01

konflikt, krig og fred: Møtet mandag blir første gang Biden tar imot lederen for en av golfstatene i Det hvite hus.

Et svært viktig tema blir Europas gassforsyning. Qatar er en av verdens største eksportører av flytende naturgass, som kan bli sterkt etterspurt i Europa hvis Ukraina-konflikten forverrer seg.

Russland er den største eksportøren av naturgass til EU, mens Norge ligger på andreplass. Allerede i høst ble Russland beskyldt for å bremse forsyningene, noe som angivelig bidro til økningen i Europas energipriser.

Russiske myndigheter avviser at de har slike planer. Vestlige land frykter likevel en russisk invasjon, og i så fall vil USA og EU svare med nye økonomiske sanksjoner mot Russland.

Det er bekymring for at Vladimir Putin da vil svare med å strupe gasseksporten fullstendig.

Både EU og USA jobber derfor med planer for hvordan den russiske gassen kan erstattes.

Norge har neppe mulighet til å levere særlig mye mer. Også for Qatar vil det være vanskelig å øke leveransene til Europa, men Biden har trolig likevel et håp om at al-Thani kan bidra med mer.

En mulighet for EU og USA er å overtale asiatiske allierte som Japan og Sør-Korea til å gi avkall på noe Qatar-gass i en krisesituasjon. Spørsmålet er hvor mye dette i realiteten kan utgjøre.

Biden-regjeringen har gjort det klart at mange ulike leverandører må bidra hvis den russiske gassen skal erstattes. I tillegg til Qatar er Australia, Italia, Nederland og Norge aktuelle bidragsytere, i tillegg til USA selv.

Analytikere tror uansett det blir umulig å unngå en prisøkning hvis Russland stenger gassrørene til EU.

Qatars spesielle sikkerhetspolitiske rolle vil trolig også bli diskutert. I Qatar ligger et av de viktigste hovedkvarterene til USAs sentralkommando, som leder USAs militære operasjoner i Midtøsten og deler av Asia og Afrika.

Samtidig har andre arabiske land beskyldt Qatar for å støtte ekstreme islamister – noe Qatar benekter. Dette var bakgrunnen for at forholdet surnet mellom Qatar og USA i en periode da Donald Trump var president.

Situasjonen kan bli langt mer akutt hvis Russland starter et angrep på Ukraina.

En utfordring er at Qatar allerede har kontraktfestet gassleveranser til flere land i Asia.

Et annet viktig tema på møtet mellom Biden og al-Thani ventes å bli situasjonen i Afghanistan. Qatar spilte en avgjørende rolle under fjorårets evakuering fra Kabul og har dessuten vært vertskap for samtalene mellom USA og Taliban.

(©NTB)

Flere nyheter: