Menu
President Joe Biden går av presidentflyet i Genève tirsdag ettermiddag. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Biden framme i Genève foran Putin-toppmøte

USAs president Joe Biden ankom Genève tirsdag. Onsdag er det klart for toppmøte mellom Biden og Russlands president Vladimir Putin i byen.

Av NTB | 15.06.2021 17:08:45

Politikk: Biden landet i Genève klokka 16.16 tirsdag. Toppmøtet på nøytral grunn i Sveits blir siste innslag på Bidens første Europa-tur som president.

Møtet blir det første mellom USAs og Russlands president siden 2018, da Putin møtte Bidens forgjenger Donald Trump i Helsingfors.

Den sveitsiske presidenten Guy Parmelin tok imot Biden, sammen med lederne for kantonen og byen og amerikanske diplomater. Etter å ha håndhilst og snakket kort med de frammøtte, satte Biden seg i sin pansrede limousin og ble kjørt til Intercontinental Hotel, der han skal bo.

Til sammen skal 4.000 politifolk, soldater og sikkerhetspersonell bidra for å beskytte toppmøtet fra alle mulige vinkler.

– Vi er i startfasen av et historisk øyeblikk. Oppgaven til politiet i Genève er massiv, sa Stephane Theimer, visedirektør for det sveitsiske nasjonale politiet.

Til sammen er 1000 soldater utplassert og det sveitsiske luftforsvaret skal patruljere i lufta i en radius på 50 kilometer rundt byen med jagerfly og helikoptre.

Innbyggerne i Genève oppfordres til å jobbe hjemmefra fordi store deler av byen sperres av onsdag.

Genève er godt vant med å være vert for statsoverhoder som besøker FN og andre internasjonale institusjoner, men toppmøter som onsdagens er sjeldne og sveitsiske myndigheter overlater lite til tilfeldighetene.

Rundt 2.000 politifolk, som tilsvarer 95 prosent av den totale politibemanningen i Genève, skal passe på at alt går riktig for seg. De får støtte fra 900 politifolk fra andre steder i Sveits. I tillegg er også politiet i nabolandet Frankrike, noen kilometer unna, på vakt.

(©NTB)

Flere nyheter: