Menu
USA invaderte ikke Afghanistan for å drive nasjonsbygging, sier president Joe Biden. Foto: AP / NTB

Biden forsvarer tilbaketrekningen fra Afghanistan

USAs tilbaketrekning fra Afghanistan er snart fullført, og Taliban rykker fram. Nå er resten opp til afghanerne selv, sier president Joe Biden.

Av NTB | 08.07.2021 21:09:26

Krig og konflikter: – Vi dro ikke til Afghanistan for å drive nasjonsbygging, slo Biden fast torsdag.

Det amerikanske forsvaret har ifølge ham oppnådd det som var målet, nemlig å svekke al-Qaida og forhindre nye terrorangrep mot USA.

Ifølge Pentagon er 90 prosent av tilbaketrekningen fullført. Nå er resten opp til Afghanistans ledere, sa Biden.

– Afghanske ledere må nå komme sammen og avgjøre framtida, sa han.

– Det er tryggest med hurtighet, sier han.

Taliban kontrollerer nå rundt halvparten av Afghanistan og har den siste uka også tatt kontroll over grenseoverganger til de tre nabolandene Tadsjikistan, Usbekistan og Iran.

– Jeg stoler ikke på Taliban, men jeg stoler på kapasiteten til den afghanske hæren, sa han.

Biden tror imidlertid ikke at regjeringen i Kabul vil lykkes med å nedkjempe Taliban, og han understreker derfor nødvendigheten av å forhandle fram en avtale med opprørerne.

– Dersom dere ønsker det, så er det et hjem for dere i USA. Vi skal stå sammen med dere, på samme måte som dere sto sammen med oss, forsikrer Biden.

Amerikanske styrker forlot nylig den store Bagram-basen i ly av nattemørket, uten å varsle de afghanske styrkene som skal overta basen. Det resulterte i omfattende plyndring, men Biden forsvarer beslutningen.

Biden tror likevel at de afghanske sikkerhetsstyrkene er i stand til å møte trusselen fra opprørerne.

Tusenvis av afghanske tolker som de siste 20 årene har jobbet for amerikanerne, frykter nå hva som vil skje med dem dersom Taliban kommer til makten.

(©NTB)

Flere nyheter: