
Biden besøker «pariastaten» Saudi-Arabia
President Joe Biden er ankommet Saudi-Arabia, som han tidligere har lovet å gjøre til en pariastat på grunn av landets brudd på menneskerettighetene.
Kriminalitet og rettsvesen: – De skal få betale prisen, sa Biden etter at en saudiarabisk dødsskvadron hadde lokket regimekritikeren og Washington Post-skribenten Jamal Khashoggi inn på landets konsulat i Istanbul, for deretter å drepe og partere ham.
Amerikansk etterretning konkluderte med at ordren ble gitt av Saudi-Arabias mektige kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman, som har et slett rykte i menneskerettssammenheng, og som de siste sju årene har ført en brutal krig i Jemen.
– Menneskerettighetene skal stå i sentrum for vår utenrikspolitikk, proklamerte Biden kort tid etter at han hadde overtatt som president.
Han lovet også «økt amerikansk innsats for å få en slutt på krigen i Jemen», men få, om noen, tror at det er derfor han besøker Jeddah.
Kongressens granskingsorgan slo nylig fast at amerikanske myndigheter aldri har undersøkt om våpnene har drept sivile i Jemen, der krigen ifølge FN hittil har kostet minst 400.000 liv.
Under besøket i Saudi-Arabia skal den amerikanske presidenten ha bilaterale samtaler med saudiarabiske ledere. Han vil først bli tatt imot av kong Salman, før det deretter skal holdes et arbeidsmøte der også kronprins Mohammed bin Salman er til stede. Det er ikke kjent om de to skal møtes under fire øyne.
Lørdag skal Biden delta på et møte i det såkalte Golfrådet der også ledere fra Egypt, Irak og Jordan er invitert.
– Jeg tar alltid opp menneskerettigheter. Men min holdning når det gjelder Khashoggi, har vært helt klar. Dersom noen ikke forstår dette, det være seg i Saudi-Arabia eller andre steder, da har de ikke vært til stede på en stund, sa han under en pressekonferanse i Jerusalem.
Biden ble fredag den første amerikanske presidenten som har fløyet direkte fra Israel til Jeddah, og få timer før avreisen kunngjorde saudiarabiske luftfartsmyndigheter at de nå har besluttet å «åpne kongerikets luftrom for alle flyselskaper som oppfyller myndighetens krav, for overflyging», også israelske.
Israelske fly har de siste årene rett nok fått passere saudiarabisk luftrom på vei til andre land i regionen, men Biden omtaler likevel kunngjøringen fra Riyadh som «historisk».
Biden håper trolig å overtale Saudi-Arabia og de øvrige Opec-landene til å øke oljeproduksjonen for å få ned prisen, men eksperter tviler på at de i særlig grad vil gjøre dette.
Høy oljepris er god butikk for Saudi-Arabia, som i mars og april eksporterte olje for over 10 milliarder kroner hver eneste dag, over dobbelt så mye som i samme periode året før.
Saudi-Arabias krigføring er god butikk for amerikansk våpenindustri, som i løpet av krigens første fem år solgte militært materiell, våpen og ammunisjon for over 500 milliarder kroner til landet.
Biden ville tidligere i uka ikke love å ta opp drapet på Khashoggi med saudiarabiske ledere, slik den drepte skribentens enke i et intervju hevder å ha fått løfte om fra amerikanske tjenestemenn
Russlands invasjon av Ukraina har ført til kraftig prisøkning på matvarer og olje, og dette er dårlig nytt for den amerikanske presidenten og Demokratene. Høy bensinpris skaper stor misnøye i USA, der det om få måneder skal holdes mellomvalg.
(©NTB)