Menu
President Joe Biden ble møtt av Israels fungerende statsminister Yair Lapid da han ankom Tel Aviv onsdag. Foto: AP / NTB

Biden besøker Israel

President Joe Biden besøker Israel, der han alt på flyplassen ble gitt en demonstrasjon av landets toppmoderne rakettforsvarssystem.

Av NTB | 13.07.2022 15:50:46

Politikk: Et av de første punktene på Bidens program onsdag var et besøk på holocaustmuseet Yad Vashem i Vest-Jerusalem, og deretter venter samtaler med israelske ledere, blant dem fungerende statsminister Yair Lapid.

– Jeg er stolt av å kunne si at vårt forhold til staten Israel i mine øyne er dypere og sterkere nå enn noensinne tidligere, sa Biden da han ble hilst velkommen av Lapid på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Den amerikanske presidenten sa videre at han håper å bidra til «større fred, mer stabilitet og sterkere forbindelser» under sitt besøk i Israel.

– Vi vil diskutere behovet for å fornye en sterk global koalisjon som kan stanse det iranske atomprogrammet, sa han etter å ha tatt imot Biden.

Dersom den korte turen fra Jerusalem til Betlehem foregår i bil, vil Biden passere flere store skilt og bannere som den norskstøttede israelske menneskerettsorganisasjonen B’Tselem har satt opp i anledning besøket.

«Mr. president, dette er apartheid», lyder teksten på skiltene, med henvisning til den systematiske diskrimineringen av palestinere Israel, ifølge B’Tselem, Amnesty International og Human Rights Watch er skyldig i.

Han pekte på «uopphørlig konfiskering av jord, stadige utvidelser av bosetninger for jøder, det dobbelte juridiske systemet, det enorme gapet i levekår mellom bosettere og palestinere, og det enorme skillet i politiske rettigheter».

Israel avviser anklagene og kaller dem demoniserende.

– Dette er antisemittisme, og det er en fornektelse av staten Israels rett til å eksistere, het det i en uttalelse fra Israels ambassade i Norge i februar i år.

Lapid, som for få dager siden beskrev Biden som «en av de beste vennene Israel noensinne har hatt i amerikansk politikk», var derimot mer opptatt av Iran.

Fredag skal den amerikanske presidenten etter planen møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Betlehem på den okkuperte Vestbredden.

FNs spesialrapportør for menneskerettighetssituasjonen i de okkuperte palestinske områdene, Michael Lynk, anklaget også tidligere i år Israel for å ha innført et apartheidsystem.

(©NTB)

Flere nyheter: