reklame
Menu
Tidligere visepresident Joe Biden i Philadelphia tirsdag. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

Biden ber om politireform i USA

Joe Biden ber Kongressen om umiddelbart å vedta en serie politireformer – blant annet et forbud mot kvelertak og en standard for bruk av makt.

Av NTB | 02.06.2020 16:49:10

Krig og konflikter: – Ingen flere unnskyldninger, ingen flere utsettelser, sier Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat og Donald Trumps utfordrer under høstens presidentvalg i USA.

– Landet roper ut etter lederskap, sa Biden da han tirsdag holdt tale i rådhuset i Philadelphia.

Han omtalte George Floyd-saken som «en vekker for nasjonen».

Biden mener det bør opprettes en ny kommisjon som kan holde overoppsyn med politiet. Loven bør endres så politifolk ikke lenger kan ta kvelertak på personer de pågriper, mener den tidligere visepresidenten.

Han er også sterkt kritisk til Trumps håndtering av uroen som nå preger landet.

– Denne presidenten er en del av problemet, og han forverrer det, hevdet Biden i sin første store tale på flere uker.

Mandag ble Trump fotografert med en bibel i hånden foran en kirke som har fått skader i demonstrasjoner i nærheten av Det hvite hus.

Tåregass, sjokkgranater og gummikuler ble brukt for å få bort demonstranter så Trump kunne komme bort til kirken. Biden beskylder Trump for narsissisme og mener demonstrantene ble fjernet for å gi presidenten en fotomulighet.

– Ingen president vil få oss til å tie, sa Biden i talen i Philadelphia.

Han lovet å ikke nøre oppunder hat dersom han blir valgt til president. I stedet varslet han at noe må gjøres med rasisme og økende økonomiske ulikhet i USA.

Floyd (46) døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Minneapolis i forrige uke. I etterkant har det vært både fredelige demonstrasjoner og opptøyer mange steder i USA.

Trump har varslet at han vil sette inn hæren i de amerikanske delstatene hvis ikke delstatsmyndighetene får slutt på opptøyer og vold.

(©NTB)

Flere nyheter: