Menu
USAs president Joe Biden mener Russland og president Vladimir Putin står bak et folkemord i Ukraina. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Biden anklager Russland for folkemord i Ukraina

USAs president Joe Biden sier Russland begår folkemord i Ukraina. President Vladimir Putin forsøker å fjerne selve ideen om en ukrainsk identitet, mener Biden.

Av NTB | 13.04.2022 00:49:28

Kriminalitet og rettsvesen: Biden omtalte først den russiske invasjonen som et folkemord på et folkemøte i delstaten Iowa, der presidenten snakket om grep administrasjonen hans tar for å stagge de økende drivstoffprisene som har fulgt krigen.

– Familiebudsjettet ditt, muligheten din til å fylle tanken, ingenting av dette burde stå og falle på hvorvidt en diktator går til krig og begår folkemord på den andre siden av kloden, sa han.

På spørsmål fra en journalist bekreftet han at han mener de russiske handlingene er et folkemord.

– Ja, jeg kalte det folkemord, svarte Biden.

– Det er blitt klarere og klarere at Putin forsøker å viske ut selve ideen om at det er mulig å være en ukrainer, la han til.

Det som avgjør om noe er folkemord, er motivet bak krigsforbrytelsene. Forbrytelsene tar sikte på å ødelegge, helt eller delvis, en nasjonal, etnisk, rasemessig eller religiøs folkegruppe. I tillegg til drap kan forbrytelser som voldtekt og tortur også utgjøre folkemord.

Folkemordbegrepet er nedtegnet i en FN-traktat. Verdens ledere, også tidligere amerikanske presidenter, har vært forsiktige med å bruke begrepet, ettersom det kan utløse en juridisk forpliktelse til å gripe inn og stanse folkemordet.

Det førte blant annet til at daværende president Bill Clinton nølte med å kalle drapet på rundt 800.000 etniske tutsier i Rwanda på 90-tallet for et folkemord.

– Sanne ord fra en sann leder. Å si det som det er, er helt nødvendig for å stå opp mot ondskap. Vi er takknemlige for den amerikanske støtten vi har fått så langt og ber innstendig om mer tunge våpen for å forhindre nye russiske forbrytelser, skriver Zelenskyj på Twitter.

Russland har gjentatte ganger avvist anklagene om krigsforbrytelser i forbindelse med det som fra Moskva omtales som en militær spesialoperasjon i Ukraina.

– Våre soldater er tapre og effektive, sa Putin tirsdag.

Tidligere har Biden anklaget Putin for krigsforbrytelser, men ikke brukt begrepet folkemord.

Biden slår også fast at president Vladimir Putin er en diktator.

Folkemord er en juridisk betegnelse på en type krigsforbrytelse.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hyller Biden for å ha brukt begrepet.