Menu
Det amerikanske justisdepartementet forsøker å få stanset en lov som vil gjøre det straffbart for leger i Alabama å gi hormonbehandling til transpersoner under 19 år. Strafferammen er på opptil ti år. Foto: J. David Ake / AP / NTB

Biden-administrasjonen forsøker å stanse trans-lov i Alabama

USAs justisdepartement forsøker å stanse en lov i Alabama som vil straffe leger med opptil ti år i fengsel om de gir hormonbehandling til unge transpersoner.

Av NTB | 30.04.2022 07:30:53

Medisin og helse: Departementet mener loven er grunnlovsstridig og slutter seg til et pågående søksmål som er fremmet av familier og leger.

Om forsøket ikke vinner fram, trer den nye loven i kraft 8. mai.

Departementet har tidligere advart alle delstater om at det kan bryte med grunnlovsfestede rettigheter å hindre unge transpersoner og ikke-binære fra å få kjønnsbekreftende behandling.

Etter loven som er vedtatt i Alabama, vil leger og andre kunne bli dømt til ti år i fengsel om de gir transpersoner som er yngre enn 19 år, hormonbehandling som blokkerer puberteten eller bekrefter kjønnsidentiteten.

Transpersoner og foreldre sier at delstaten forsøker å forby det de ser som nødvendig og i enkelte tilfeller livreddende hjelp.

– Loven diskriminerer mot mindreårige transpersoner ved på urettmessig vis å nekte dem tilgang til visse typer medisinsk nødvendig behandling, heter det i anmodningen fra justisdepartementet.

Republikanerne som støtter loven i Alabama, hevder at den trengs for å beskytte barn. Flere delstater med republikansk politisk ledelse har vedtatt lover som sikter seg inn mot unge transpersoner og LHBT-saker.

Alabamas lov går lengst og er den første til å kriminalisere behandlingene. Texas-guvernør Greg Abboott har beordret delstatens barnevernsmyndigheter til å etterforske meldinger om kjønnsbekreftende behandling av mindreårige som mishandling.

Arkansas har også forbudt kjønnsbekreftende medikamenter, men den loven har blitt blokkert.

(©NTB)

Flere nyheter: