Menu
Afghanske sikkerhetsstyrker holder vakt ved et kontrollpunkt utenfor Kabul. Voldsbruken har økt betydelig siden nyåret. Nato er i ferd med å trekke seg ut av Afghanistan. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Betydelig økning i voldsbruken i Afghanistan

Voldsbruken i Afghanistan har økt siden årsskiftet, til tross for fredsstamtalene som pågår, ifølge USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging.

Av NTB | 30.04.2021 07:24:30

Krig og konflikter: I en rapport fra John F. Sopko heter det at angrep utført av opprørsgrupper som Taliban, har økt med nesten 37 prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg er tapene blant de afghanske sikkerhetsstyrkene «vesentlig høyere» enn i fjor.

I løpet av årets første tre måneder ble 573 sivile drept og 1.210 såret, og det er 29 prosent flere enn i samme periode i fjor, ifølge FNs kontor i Afghanistan (UNAMA).

USA og Nato har bestemt seg for å trekke sine 9.600 gjenværende soldater ut av Afghanistan, 20 år etter at landet ble invadert. Tilbaketrekningen begynner offisielt lørdag.

Fra amerikansk forsvarshold er det uttrykt bekymring for om afghanske sikkerhetsstyrker vil være i stand til å beskytte regjeringen uten internasjonale støtte.

Samtidig er det lite framgang i den pågående fredsprosessen. Taliban og den afghanske regjeringen har forhandlet siden september, uten å kunne vise til nevneverdig framgang.

(©NTB)

Flere nyheter: