reklame for Sheiken Bowling
Menu
Konferanseområdet der klimatoppmøtet pågår i Sharm el-Sheikh i Egypt. Foto: Javad Parsa / NTB

Beslutnings-utkast lagt fram på klimatoppmøtet

Et utkast til hovedbeslutning er lagt fram på klimatoppmøtet i Egypt. Mange vanskelige spørsmål er fortsatt uløste.

Av NTB | 17.11.2022 11:31:50

Vær: Mye kan fortsatt bli endret i den 20 side lange teksten. Men den gir en pekepinn om retningen forhandlingene beveger seg i.

Formuleringen om en «nedfasing» av kullkraft – et stridstema i sluttfasen av fjorårets klimatoppmøte i Glasgow – blir gjentatt.

Men det står ingenting om nedfasing av fossil energi generelt. Både EU og India er angivelig åpne for dette.

Planen er at klimatoppmøtet skal avsluttes fredag. Men det er ikke uvanlig at FNs klimakonferanser går på overtid, og forhandlerne i Sharm el-Sheikh er trolig forberedt på dette.

Miljøorganisasjonen Greenpeace er ikke nådig i sin omtale av utkastet. Den egyptiske møteledelsen tråkker klampen i bånn på vei mot klimahelvete, hevder organisasjonen, ifølge The Guardian.

Eller, på originalspråket: «Pushes the pedal to the metal on the highway to climate hell».

I utkastet til beslutning fra Sharm el-Sheikh blir verdenssamfunnets mål om å begrense den globale oppvarmingen gjentatt. Landene oppfordres til å gjøre alt de kan for å holde oppvarmingen godt under 2 grader, og forsøke å begrense den til under 1,5 grader.

Beregninger viser imidlertid at landenes offisielle mål om utslippskutt er utilstrekkelige til å nå disse målene.

Et av de vanskeligste temaene på klimamøtet i Egypt er kravet om en ny ordning for støtte til fattige land som rammes av klimaødeleggelse. Ifølge nyhetsbyrået Reuters står det foreløpig lite konkret om en slik støtteordning i teksten.

Uttrykket «highway to climate hell» ble først brukt av FNs generalsekretær António Guterres ved åpningen av konferansen. Han var tilsynelatende inspirert av en kjent låt av bandet AC/DC fra 1979.

(©NTB)

Flere nyheter: