reklame for Sheiken Bowling
Menu
Torbjørn Bergerud jubler etter en redning mot Sverige i EM-kampen i håndball. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bergerud-oppvisning ga 23-20 over Sverige, semifinalen er nær for Norge

Torbjørn Bergerud startet og avsluttet Sverige-kampen med superspill i EM. Keeperen stoppet svenskene ofte på vei mot 23-20-seier og full fart mot semifinale.

Av NTB | 19.01.2020 21:24:50

Sport: Lenge så det ut til å bli en komfortabel norsk seier, men Sverige tok innpå mot slutten da Norge spilte nesten åtte minutter uten å score mål.

Bergerud vartet opp med flere flotte redninger og sørget for at hjemmelaget aldri kom à jour. Det sto 22-20 i nesten fem minutter, men et halvt minutt før slutt satte Sander Sagosen inn underarmsskuddet som punkterte kampen.

– Det føltes godt. Jeg klarte å beholde roen også de siste minuttene av matchen. Slik kampen hadde forløpt, følte jeg meg trygg og god, sa Bergerud til NTB i intervjusonen.

– Vi kriget og kjempet bra i forsvar. Det gjorde at svenskene måtte bruke mye krefter for å komme seg til muligheter.

– Bare 20 baklengs?

– Det er godt at når vi for første gang sliter litt med angrepsspillet, klarer vi å skru det igjen bakover, sa Bergerud.

Landslagssjef Christian Berge steilet da han i TV3-studio ble konfrontert med at Norge nærmest har begge bein i semifinale.

– Nei, men vi er på vei. Ett og et halvt, kanskje, sa han.

Norge bygde grunnmuren for seier de siste minuttene før pause. Da ble 9-7 til 12-8 etter at Sverige hadde rotet mye.

Før det hadde keeper Bergerud spilt et klasse-kvarter. Han reddet seks av de elleve første skuddene Sverige fikk på målet.

Sveriges resultater hittil i EM lyver ikke. Svenskene hadde hele åtte tekniske feil før pause. Flere av disse skyldtes aggressiv norsk forsvarsjobb.

Rød måtte til sidelinjen og senere i garderoben for behandling.

Erstatteren Harald Reinkind var god i forsvar, men bommet på alle sine fire skudd før pause. Rød ble sendt innpå igjen etter vel 26 minutter, men satt hele 2. omgang på benken.

Det skal ikke være snakk om noen alvorlig skade.

Sagosen sendte inn 13-8 i det første angrepet etter pause bare for å markere styrkeforholdet. Noe etter banket Eivind Tangen (tredjevalg som høyreback) et underarmsskudd i nettet. Det ble målt til 122 kilometer i timen.

Bergerud reddet straffe på 16-12. Sagosen la på til 17-12, og han spilte igjen en strålende kamp. Sverige ga seg ikke og kom opp på 19-16 og 20-17. Da Norge åtte minutter før slutt hadde to spillere utvist, reddet Bergerud straffe igjen fra Lucas Pellas på 22-18.

Det ble 22-20, men Bergerud sørget for at Sverige ikke kom nærmere.

– Samholdet i gruppa er ekstremt bra. Vi sluttet aldri å tro selv om svenskene spiste seg innpå, sa han.

Norge er eneste lag i sin gruppe som kan oppnå maksimal poengscore (10). Det er klart etter at Slovenia tapte for Ungarn tidligere søndag.

Sverige risikerer å bli sist, og det ser ut til å bli en fiasko for svenskene på hjemmebane. Norske Glenn Solberg overtar som trener etter EM. Han står foran en tøff jobb. Den starter med en beinhard OL-kvalifisering i april.

Under Christian Berges ledelse er det blitt norsk 4.- og 6.-plass i EM og to VM-sølv. Han ble landslagssjef våren 2014.

EM-semifinalene spilles fredag, bronsekamp lørdag og finale søndag. Alt dette foregår i Stockholm.

Slår Norge Island tirsdag, kan semifinaleplassen være sikret før oppgjøret mot Slovenia dagen etter.

Magnus Abelvik Rød forfølges av uflaks. I Ungarn-kampen fredag forstuet han en finger. Det var bare spilt vel 3.30 minutter mot svenskene før han fikk vondt i høyrefoten.

Det lille norske rykket mot pausen ga Norge en buffer på fire mål. Dermed måtte Sverige ta sjanser i sitt spill allerede fra start i den andre omgangen.

– Dette føles veldig godt. Det er sykt deilig å slå svenskene, for vi visste at de ville vise at de er bedre enn de har vært i EM, sa Bergerud til TV3. Han hadde redningsprosent på 42 og ble kåret til Norges beste.

(©NTB)

Flere nyheter: