Menu
Byrådsleder Roger Valhammer understreker at viruset ikke er farlig for de fleste, og at det ikke er grunn til panikk, men han påpeker at viruset kan være dødelig for utsatte grupper, og disse gruppene har kommunen ansvaret for. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen kommune innskjerper smitterestriksjoner – ber folk holde avstand

Offentlige arrangementer i Bergen må legge til rette for at folk kan holde en meters avstand til andre i lokalet. Brudd på reglene kan straffes med fengsel.

Av NTB | 10.03.2020 17:46:43

Medisin og helse: Bergen kommune innfører nye smitterestriksjoner fra og med tirsdag. Målet er tredelt:

* Forebygge og begrense smitte.

* Beskytte sårbare grupper.

* Opprettholde nødvendig kapasitet i helsetjenesten.

Det opplyste kommunaldirektør Robert Rastad i Bergen på en pressekonferanse tirsdag.

– Alle utesteder, spisesteder, forsamlingslokaler og arenaer uten plasstildeling skal legge til rette for at alle tilstedeværende kan holde en meter avstand til alle andre i lokalet, sa Rastad, som leder beredskapsgruppen i kommunen.

De nye restriksjonene er hjemlet i smittevernloven, som også gir mulighet til å straffe folk som bryter reglene. Brudd kan straffes med bøter eller i ytterste fall fengsel i fire år, dersom bruddet fører til tap av menneskeliv.

– Jeg håper og tror at alle som blir satt i karantene, forholder seg til det umiddelbart. Å ikke gjøre det er egoistisk og usolidarisk, sa Valhammer.

Alle overnattingssteder skal også tilrettelegge for å kunne ivareta gjester i karantene.

Kommunen ber også om at besøk til personer på sykehus, eldreinstitusjoner, bofellesskap og boliger med sårbare grupper skal begrenses til det nødvendige.

– Håndhilsning, klemming og annen nærkontakt skal begrenses. Alle som benytter kollektivtransport, blir bedt om å være særlig oppmerksomme på å følge de personlige hygienerestriksjonene, og ta særlig hensyn til de andre reisende.

– Det er en svært alvorlig situasjon vi er i, var de første ordene fra byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på pressekonferansen.

Alle som er i karantene, pålegges å forholde seg til gjeldende karanteneregler. I tillegg må alle tilrettelegge for å kunne være i karantene i egen bolig.

(©NTB)

Flere nyheter: