reklame for Sheiken Bowling
Menu
Gass bobler opp i Østersjøen utenfor Bornholm fra en av lekkasjene i rørledningene mellom Russland og Tyskland. Naturgass består i hovedsak av metan, som fungerer som en kraftig klimagass hvis den slipper ut i atmosfæren. Foto: Danske forsvaret / NTB

Beregninger: 80.000 tonn metan har lekket ut fra Nord Stream-rørene

Minst 80.000 tonn metan har lekket ut fra de ødelagte gassrørledningene i Østersjøen, ifølge forskningsinstituttet Nilu.

Av NTB | 30.09.2022 14:30:41

Vær: De nye tallene ble presentert fredag, og er også omtalt av NRK. Utslippsmengden er dobbelt så stor som Nilu-forskerne anslo på et tidligere tidspunkt.

– Med mange konservative forbehold om det faktiske trykket i rørene og utslippshastigheten, beregnet vi først at minst 40.000 tonn metan kan ha blitt sluppet ut i havet og atmosfæren, sier forsker Stephen Matthew Platt.

Metan er ikke giftig i de aktuelle konsentrasjonene – men en kraftig klimagass. Utslippene fra rørledningene er over fire ganger så store som de samlede årlige metanutslippene fra Norges olje- og gassnæring.

Anslag over metanutslippene fra andre forskningsmiljøer har variert. Samlet sett kan 200.000 metan slippe ut fra rørledningene, ifølge Paul Balcombe ved London’s Queen Mary University, som nylig ble sitert av Reuters.

Nilu har registrert en kraftig økning i metannivået i lufta ved en målestasjon på Birkenes i Agder, som følge av utslippene.

Årsaken til utslippene antas å være sabotasje av rørledningene Nord Stream 1 og 2, som går fra Russland til Tyskland.

(©NTB)

Flere nyheter: