Menu
Sykehusene i Helse Fonna er i ferd med å bli overbelastet med et rekordantall innlagte pasienter. Sykehuset har også måtte hente inn pensjonerte sykepleiere og studenter. Arkivfoto: Evgenij Maloletka / AP / NTB

Ber om hjelp fra innbyggerne

Det eneste som nå kan hindre nye inngripende smitteverntiltak på Haugalandet, er at innbyggerne igjen bidrar til dugnaden med frivillige smitteverntiltak. Det sier smittevernlegen i Haugesund.

Av Egil M Solberg | 03.12.2021 07:40:11

Koronapandemi: Regjeringen innfører flere nasjonale tiltak fra midnatt 2. desember 2021, for å forsinke spredning av omikron-varianten.

De kontaktreduserende tiltakene er:

* Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
* Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent.
* Voksne bør vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe.
Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
* Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

Lokale tiltak på kort varsel

Kommunene på Haugalandet vurderer nå fortløpende om de sammen skal innføre nye felles smitteverntiltak for å få ned smittetrykket.

At den nye omikron-varianten nå sprer seg raskt i landet, gjør at det kan bli utfordrende å få ned smittetallene fremover.

– Foreløpig har vi lagt opp til et mer personlig smittevernansvar, men det kan endre seg på kort varsel. Nye tiltak blir nå vurdert fortløpende, sier smittevernlege Teis Qvale i Haugesund.

Dersom folk bidrar til nedgang i smittetallene kan nye inngripende tiltak på Haugalandet unngås.

– Dersom vi ser at det snur nå, blir det mindre sannsynlig at nye tiltak må innføres, sier smittevernlegen.

Flere nyheter: