Menu
Israels statsminister Naftali Bennett avviser den internasjonale kritikken mot utvidelse av de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden. Foto: AP / NTB

Bennett forsvarer omstridt utvidelse av bosetninger

Statsminister Naftali Bennett avviser den internasjonale kritikken av Israels beslutning om å utvide de ulovlige bosetningene på den okkuperte Vestbredden.

Av NTB | 17.05.2022 19:15:53

Kriminalitet og rettsvesen: Israelske myndigheter ga nylig tillatelse til å utvide bosetningene med 2.791 boliger, samt foreløpig tillatelse til å bygge ytterligere 1.636 boliger.

Beslutningen resulterte i sterke protester internasjonalt, blant annet fra 15 europeiske land som i en felles uttalelse krever øyeblikkelig byggestans.

– Israels bosetninger er et klart brudd på folkeretten og står i veien for en rettferdig, varig og omfattende fred mellom Israel og Palestina, heter det i uttalelsen, som også Norge sluttet seg til.

USA advarer også mot ytterligere utvidelse av bosetningene og sier at det «på alvorlig vis skader utsiktene for en tostatsløsning».

– Stilt overfor vold fra fienden har sionistenes svar alltid vært bosetting, sikkerhet og innvandring, sier han.

Bennett er også uttalt motstander av å gi palestinerne en egen stat.

Bosetningene huser i dag rundt 700.000 israelere, men er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen som slår fast at okkupantmakter ikke kan flytte deler av sin egen befolkning til områdene som okkuperes.

FNs sikkerhetsråd har også slått fast at bosetningene er ulovlige.

Samtlige israelske regjeringer har de siste 55 årene likevel utvidet bosetningene, men byggeaktiviteten skjøt særlig fart de siste årene under Benjamin Netanyahus tid som statsminister da Donald Trump var USAs president.

Israels statsminister Naftali Bennett, som tidligere ledet det såkalte Yesha-rådet, en paraplyorganisasjon for de lokale myndighetene i bosetningene, avviser kritikken.

Israel okkuperte Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967 og har siden etablert rundt 270 bosetninger og såkalte utposter der.

(©NTB)

Flere nyheter: