reklame for Sheiken Bowling
Menu
Bellona-leder Frederic Hauge er bekymret for kampene ved Zaporizjzja. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bellona-Hauge om atomkraftverk-brann: – Jævlig alvorlig

En ulykke ved atomkraftverket Zaporizjzja kan tilsvare Fukushima-ulykken eller kanskje verre, sier leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona.

Av NTB | 04.03.2022 08:02:00

Økonomi og næringsliv: Natt til fredag pågikk det kamper ved atomkraftverket Zaporizjzja, som førte til at det brøt ut brann. Ifølge ukrainske myndigheter ble brannvesenet beskutt da de forsøkte å slukke brannen, men ved 5.50-tiden meldte brannvesenet at brannen var slukket.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA bekreftet senere at det ikke var målt høyere nivå av radioaktiv stråling ved Zaporizjzja.

Hauge sier han likevel følger situasjonen med argusøyne.

– Dette er jævlig alvorlig, sier Hauge til VG.

Hauge sier han også er urolig for lagringsbassengene som lagrer brukt kjernebrensel. Disse er avhengige av energi for å holde seg kjølige, men et tilfeldig missil kan treffe og ødelegge sirkulasjonen av kaldt vann.

– Konsekvensene av å angripe et slikt atomkraftverk … Ja, vi risikerer en ulykke som kan tilsvare Fukushima, kanskje mye verre, sier Hauge.

Fukushima-ulykken i Japan inntraff den 11. mars 2011, da landet ble rammet av et jordskjelv. Atomulykken har blitt klassifisert som INES 7 og er den nest verste atomulykken som har funnet sted, kun overgått av Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Store Norske Leksikon skriver at ingen omkom som en direkte følge av reaktorulykken, noe IAEA-sjef Rafael Grossi også ble sitert på senest i 2021. Japanske myndigheter har senere erkjent at én arbeider døde som følge av radioaktiv stråling fra atomkraftverket, og familien hans fikk kompensasjon.

Hvor mange som har omkommet indirekte som følge av stråling i etterkant av ulykken, er uklart. Det anslås i tillegg at minst 1.600 personer døde av fysiske og psykiske belastninger etter evakueringen.

Stiftelsen har i tre tiår arbeidet i Russland og Ukraina blant annet med å belyse temaer rundt atomsikkerhet og miljøforurensning.

160.000 måtte evakueres etter Fukushima-katastrofen, og det ble opprettet et avsperret område med en radius på 20 kilometer rundt kraftverket. Totalt omkom 15.899 i naturkatastrofen, mens 2.527 fortsatt er savnet og antatt døde. Over 6.000 mennesker ble skadd.

(©NTB)

Flere nyheter: